София. Контрабандата на цигари е намаляла на 5,8% през първите

...
София. Контрабандата на цигари е намаляла на 5,8% през първите
Коментари Харесай

Контрабандата на цигари е намаляла на 5,8% през първите три месеца на 2018 г.

София. Контрабандата на цигари е намаляла на 5,8% през първите три месеца на 2018 година Това стана ясно по време на представянето на резултатите от изследването на противозаконната търговия с цигари, реализирано от самодейността „ Срещу противозаконната търговия “. Резултатите са на база изследване на изхвърлените празни опаковки и са рекордно ниски за страната ни. За информация, за последните три месеца на 2017 година делът на контрабандните цигари е бил 6,6%, което демонстрира, че се регистрира спад с 0,8 процентни пункта. Най-високи равнища на контрабанда са регистрирани в градовете Асеновград, Перник и Благоевград. Изследването демонстрира още, че главните марки цигари, които се популяризират незаконно, остават едни и същи.
Министър-председателят Бойко Борисов изясни, че има арестувани 77 трафиканти, измежду които и деца. Той разяснява, че всичко това е в следствие от резултата на работата на ситуирания в ГДБОП Междуведомствен координационен център за противопоставяне на контрабандата и надзор на придвижването на рискови артикули и товари, в който работят чиновници на Министерство на вътрешните работи, митници и Национална агенция за приходите. По думите му с помощта на съзнателната активност на другите ведомства там се получава двоен надзор. Личното ангажиране на прокуратурата по тематиката също дава резултат и способства за бързото реагиране по места. Борисов разяснява, че битката против контрабандата способства за повече успокоение за жителите, повече доходи в бюджета и опция да се покачва стандартът на живот. Премиерът уточни, че идната цел, която институциите си слагат, е канабисът. „ Много съществено сме се подготвили за „ жътвата “ на канабиса, поучавам жътварите да не отиват да жънат “, изясни той.
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев уточни, че близо 20 тона нарязан тютюн и над 10 милиона тона къса цигари са били хванати от органите на Министерство на вътрешните работи през последните шест месеца. За последните 6 месеца сме хванали над 10 млн. къса цигари, от които най-вече в Плевен и в Стара Загора. За последните 6 месеца има формирани 553 досъдебни производства, най-вече от които са в Хасково и Пазарджик. Така че, когато се стараем, се оправяме добре “, изясни вътрешният министър.
Директорът на Главна дирекция „ Национална полиция “ основен комисар Христо Терзийски изясни, че за първото тримесечие на 2018 година са конфискувани над 10 тона нарязан тютюн. Той уточни, че това наближава количеството, което е конфискувано за цялата 2017 година
От своя страна, заместник-главният прокурор Иван Гешев изясни, че прокуратурата и гл. прокурор Сотир Цацаров считат за извънредно значимо взаимоотношението си с държавното управление и с производителите. „ Приходите от бюджета, които губи страната от контрабанда, са съществени и това пречи на жителите да живеят по-добре. Виждаме устойчиви резултати. Единственото, което ме тормози, е когато противозаконната търговия стане 0 - тогава няма да има какво да отчитаме “, разяснява прокурор Гешев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР