София. Като мултикултурна и мултирелигиозна държава, Азербайджан винаги е бил

...
София. Като мултикултурна и мултирелигиозна държава, Азербайджан винаги е бил
Коментари Харесай

Вусала Садъгова: Азербайджан винаги е бил дом на различни нации и религии, които живеят в мирно съжителство от векове

София. Като мултикултурна и мултирелигиозна страна, Азербайджан постоянно е бил дом на представители на разнообразни народи и религии, които живеят в спокойно общуване от епохи. Това сподели Вусала Садъгова, краткотрайно ръководещ Посолството на Азербайджан в България, в предаването „ Азербайджан – чужд и непосредствен “ на Радио „ Фокус “ . По думите й ислямът, юдаизмът, християнството и други религии и вярвания съумяват да се разпространят в страната през разнообразни интервали от историята си, взаимодействат си и оформят характерния набожен и културен живот в страната.
“Азербайджан има една от най-старите християнски общности в света, защото популацията на Кавказка Албания е обитавало територията на Азербайджан от IV век пр.н.е. до VIII век от н.е. и е изповядвало християнство наред със зороастризъм. Християнската общественост, която е помогнала за оформянето на азербайджанската история през вековете, остава значима и витална част от азербайджанската просвета и общество. Християнските религиозни обекти и места за поклонение са изцяло предпазени от страната и постоянно се реставрират. Възстановяването и реставрирането на исторически и религиозни монументи – джамии, църкви, синагоги и храмове, на негова територия е неразделна част от политиката на Азербайджан. ”
Вусала Садъгова сподели още, че Азербайджан способства и за опазването на християнското завещание по света. “Това включва възобновяване на катакомбите „ Сан Себастиано “ по самодейност на Фондация „ Гейдар Алиев “, както и издигането на монумент на княз Владимир на площада пред църквата „ Свети Владимир “, отдаден на 1025-та годишнина от приемането на християнството в Русия и 455-та годишнина от основаването на Астрахан. Всичко това са планове на Азербайджан. Правителството на Азербайджан също финансира реконструкцията на църквата „ Света Петка “ в Нови Сад, Сърбия. Фондация „ Гейдар Алиев “ реконструира резерват „ Трапезица “ в България, който включва три църкви от ХIII-XIV век на територията на историческия обект. ”
Вусала Садъгова уточни, че за жалост близо 30-годишната окупация на териториите на Азербайджан от Армения има пагубни последствия за културното завещание на страната.
“Целенасоченото заличаване и умишлена немарливост към 1891 културни монументи, в това число 738 паметника, 28 музеи с над 83 500 експоната, 4 галерии, 14 мемориални комплекса, 1107 културни институции доведоха до огромна културна загуба за Азербайджан. ”
Вусала Садъгова акцентира, че богатото културно завещание на Азербайджан показва разнообразния темперамент на неговите етнически и религиозни корени. “Всички културни и религиозни обекти на нейна територия съставляват скъпа част от многообразното завещание. В тази връзка голословните опасения за вероятната заплаха за културното завещание на Нагорни Карабах в Азербайджан, след освобождението му от окупация, са неразбираеми за азербайджанското общество. ”
Временно ръководещият Посолството на Азербайджан увери, че държавното управление на Азербайджан няма да пести старания за възобновяване на културното великолепие и действителната историческа фасада на всички свои територии, освободени от окупацията. „ С присъединяване на експерти и архитекти ще бъдат ремонтирани всички исторически и културни обекти на територията на Азербайджан, без значение от тяхната религиозна принадлежност, както и катедралата „ Газанчи “ в Шуша, която понесе леки вреди през октомври 2020 година В момента Държавната работа за запазване, развиване и възобновяване на културното завещание в Министерство на културата на Азербайджан организира мониторинг и инвентаризация на исторически, археологически, архитектурни забележителности на освободените от окупацията територии, разясни Вусала Садъгова.

Росица АНГЕЛОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР