София. Категорично заставаме срещу пакет Мобилност“ и в частност срещу

...
София. Категорично заставаме срещу пакет Мобилност“ и в частност срещу
Коментари Харесай

Крум Дончев, БСП: Пакет „Мобилност“ е пладнешки обир на икономиката ни

София. Категорично заставаме против пакет „ Мобилност “ и в частност против негови оферти, които са дискриминационни, нарушаващи основополагащи правила на Евросъюза и издигащи бариери пред един от главните сектори в българската стопанска система. Това сподели автомобилният играч Крум Дончев, член на Съвета по превоз на Българска социалистическа партия, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание на Българска социалистическа партия . Той подсети, че представяйки пакет „ Мобилност ", Европейската комисия заявява, че неговата съществена цел е фундаментална рационализация на европейския превоз, която да помогне на бранша да остане конкурентноспособен в обществено обективен преход към чиста сила и цифровизация. Крум Дончев разясни, че в огромната си част предложенията на Комисията по пакета нямат нищо общо с метод, учреден на доказателства и добави, че не е направена оценка на въздействието върху обособените сектори, потребителите и страните членки на Европейски Съюз.
„ Пакет „ Мобилност " носи за българския транспортен отрасъл административна, организационна и финансова тежест, както и сегментиране на пазара ", съобщи Дончев. Той разясни, че вместо реализиране на избрани цели, Пакетът ще утежни доста индикаторите на сектора. " Разходите ще набъбнат, което ще докара до загуба на конкуретноспособност и даже изключване от пазари на трети страни ", продължи той.
Крум Дончев прикани народните представители и евродепутати да застанат очевидно зад своите гласоподаватели и да защитят на интернационалната сцена българската стопанска система и в частност транспортния отрасъл. " Този път няма да стане с гушкане и потупване. Този път ще стане с действително лобиране на равнище Европейска комисия и Европейски парламент. Ясно е за всички ни, че изпускайки шанса да се преборим с настояванията на Западна Европа по време на Българското председателство, дадохме опция Австрия да отбрани и надгради позициите в отбрана на пакет „ Мобилност ", довеждайки ги до извънредно сериозна точка за нас ", сподели Дончев. По думите му, в случай че измененията се одобряват, в недодялан разбор, това би означавало загуба на 13 милиарда и половина от Брутният вътрешен продукт на страната, което стопанската система на България не може да си разреши. „ За сектора това значи също евентуална опасност от овакантяване на страната на близо 500 хиляди души, които работят интензивно в него. Означава също прекъсването на 60 хиляди транспортни средства, което ще рефлектира, както върху банковия бранш на страната, по този начин и върху покупателната дарба на популацията ", добави той.
Дончев подчертава върху нуждата, в този сериозен миг, да се задейства цялата интернационална и национална осведомителна система, с която България разполага, с цел да може този път гласът ни да се чуе. „ Освен тези страни, които застават твърдо срещу пакета „ Мобилност " - като Полша, Унгария, Литва, Латвия, Хърватска, Малта и Румъния, е нужно да успеем да притеглим на наша страна и Чехия, Словакия, Естония, Испания и Португалия. Сезирането на европейския омбудсман също би било разумна стъпка в битката против дискриминационните оферти в пакет „ Мобилност ", които нарушават правилата на Европейски Съюз за общ пазар ", добави той. Дончев напомни, че стачката на превозвачите е планувана за 10 януари в Брюксел, където ще се включат и останалите страни, които не поддържат пакета „ Мобилност ". „ Сега е моментът за мощна политическа интензивност ", заключи автомобилният играч.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР