София. Жълт код за силен вятър е в сила за

...
София. Жълт код за силен вятър е в сила за
Коментари Харесай

Опасно време: в Смолян обявиха бедствено положение

София. Жълт код за мощен вятър е в действие за цялата страна. Очаква се северозападният вятър да бъде със междинна скорост 14-19 м/с и пориви до 24 м/с. Властите поучават хората да бъдат деликатни за летящи във въздуха предмети. Възможни местни нарушавания на нормалните действия навън. Силният вятър докара до усложнена конюнктура в разнообразни елементи на страната. В Община Смолян тази заран е оповестено бедствено в резултат на бурния вятър. Заради затворени пътища вследствие на изкоренени и паднали дървета и е прекратено електрозахранване е належащо осъществяване на избавителни и неотложни аварийно-възстановителни работи в община Смолян. Над 20 са сигналите за паднали дървета поради мощния вятър. В момента без ток са Турян, Станевска махала, Река, Требище, цялото Арденско корито, Момчиловци, Соколовци и Тикале. Затворени за придвижване са пътищата за Турян, Габрица и Левочево. Три обитаеми места в община Баните са останали без електрозахранване, в другите общини в област Смолян обстановката е спокойна.
Изключително тежка е ситуацията в община Карлово поради мощните ветрове, като и там може да бъде оповестено отчасти бедствено състояние. Нанесени са голям брой материални вреди. Без електрозахранване е Клисура, където е разгласен неучебен ден, както и квартал „ Сущица “ в общинския център. Няма информация за потърпевши хора. Поддържа се непрекъсната връзка с електроразпределителното сдружение за оптимално бързото премахване на вредите. Има доста провали. Част от покрива на учебно заведение „ Христо Проданов “ в града е отвеян. Има доста съборени клони и дървета. В Пловдив са подаде ни на 15 сигнала за паднали дървета са подадени в града поради мощния вятър. Има нанесени материални вреди по няколко автомобила в града, само че няма данни за потърпевши хора.
Силният вятър и преваляванията от сняг усложниха пътната конюнктура в страната. Затворени за всички типове МПС са проходите Шипка и Троян-Кърнаре. Заради снеговалеж рано сутринта е затворен за товарни коли и Проходът на Републиката. Сняг превалява в региона на Ришки проход, пътя Обзор - Слънчев бряг и Дюленски проход. Силен вятър духа на прохода Петрохан, пътните настилки са обработени против заледявания. Свлачище е затрупало едната лента по пътя Смолян - Асеновград, на разклона за с. Лъки, придвижването е проведено в другата лента и се контролира от органите на Пътна полиция. Движението на товарни коли над 12 т. е лимитирано по пътя Велинград – Юндола, заради изобилен снеговалеж и снегопочистване. Временно е лимитирано придвижването по пътя Варна - Добрич заради снеговалеж, мощен вятър и евакуиране на аварирали тежкотоварни коли. Фериботът Свищов – Зимнич краткотрайно не работи поради мощния вятър. Курсовете на оборудването са прекратени от тази заран. Няма образувала се колона от тежкотоварни транспортни средства.
Без ток е град Шипка, затворени са входно – изходните пътни артерии в града заради мощен вятър и снегонавявания. Ток няма и в Калофер Заради повреда на далекопровод е прекратено електричеството в селата в посока Междене, Велковци и Лесичарка, както и част от селата в кметство Балани в област Габрово. поради. За съвсем 8 часа без ток бяха селата Ябълково и Николичевци в Кюстендил, само че повредата беше отстранена, а електроподаването – възобновено.
Снежна стихия има в планинската част на област Сливен. В града поривите напразно доближават скорост от 140 км/ч.
Изключително неприятни са изискванията за туризъм в планините. Лифтовите уреди в Банско и на Витоша не работят заради ураганен вятър. Въпреки това ситуацията в град Банско е естествена и няма данни за зародили проблеми поради мощен вятър.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР