София. ГЕРБ и СДС тръгват заедно на евроизборите, стана ясно

...
София. ГЕРБ и СДС тръгват заедно на евроизборите, стана ясно
Коментари Харесай

ГЕРБ и СДС тръгват заедно на евроизборите

София. ГЕРБ и Съюз на демократичните сили потеглят дружно на евроизборите, стана ясно след среща на управленията на двете партии. След срещата водачът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че на Съюз на демократичните сили ще се даде несъмнено избираемо място, с най-малко две места в листата за европейските избори. „ Места за уверени демократи, които като отидат в Брюксел да пазят идеите, които ЕНП проповядва “, разяснява той. Борисов посочи значимостта на това България да има здрава парламентарна група в Брюксел. Лидерът на ГЕРБ изрази вяра евродепутатите ни от всички политически фамилии да работят дружно по значими за България тематики. „ Форматът ЕНП е извънредно значим за нас, има голям залог за бъдещето на Европа “, акцентира Борисов. Лидерът на Съюз на демократичните сили Румен Христов съобщи: „ С ГЕРБ констатирахме, че в случай че участваме дружно на евроизборите няма да има загуба на десни гласове “. Той посочи, че ГЕРБ и Съюз на демократичните сили нямат разминавания във връзка с европейската политика. Според Христов е обикновено и разумно Съюз на демократичните сили като най-старата групировка член на ЕНП да си сътрудничи с ГЕРБ- най-голямата партия там. Държавният глава Румен Радев насрочи евроизборите за 26 май. Очаква се ГЕРБ да разгласи публично листата си с евродепутати на 31 март. На 28 март се чака нова среща сред ГЕРБ и Съюз на демократичните сили.
„ Фокус “ напомня: На 15 март Националният съвет на Съюз на демократичните сили реши партията да продължи договарянията си за подписване на съдружно съглашение с „ Демократична България “. От Съюз на демократичните сили сложиха редица тематики, които да участват в бъдещата обща позиция. От партията настояха в наименованието на обединението да се съдържа абревиатурата Съюз на демократичните сили. Националният съвет обаче даде мандат за договаряния за евроизборите и с други партии от ЕНП. След като стана ясно, че Съюз на демократичните сили ще води диалози и с ГЕРБ, от „ Демократична България “ оповестиха, че партньорството им се обезсмисля. „ Настоящото управление на Съюз на демократичните сили явно избра страната на властта и на „ модела Борисов “, обявиха от партията.
Председателят на ЕНП Жозеф Дол изпрати писмо с апел всички български партии, членове на Европейската национална партия, да се обединят за идния избор. В отговора си към Жозеф Дол Румен Христов разгласи подготвеност Съюз на демократичните сили да постави всички вероятни старания броят на депутатите от България в ЕНП да бъдат колкото се може повече. Председателят на Съюз на демократичните сили акцентира, че провокациите пред партиите-членки на ЕНП от цяла Европа са извънредно съществени, само че те са поръчител, че европейската концепция ще бъде жива и няма да бъдат позволени евроскептици, извънредно леви, извънредно десни и популисти да я опорочат. В писмото си Христов разгласи още, че партията има задача за идните избори, за която реализация ще е нужен всеки десен избор.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР