София. Европейският съюз продължава да бъде икономически колос на глинени

...
София. Европейският съюз продължава да бъде икономически колос на глинени
Коментари Харесай

Калоян Паргов, БСП - София: ЕС продължава да бъде икономически колос на глинени политически крака

София. Европейският съюз продължава да бъде стопански исполин на глинени политически крайници. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов в изявлението си по време на конференцията на тематика " Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз - време за равносметка ", оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия - София . Форумът беше проведен от Института за стопанска система и интернационалните връзки и Фондация " Фридрих Еберт ". В конференцията участваха президентът Румен Радев, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и Гергана Паси, някогашен министър по европейските въпроси.
" В Европейски Съюз липсват съществени общи и единни системи за ръководство - финансова, данъчна, отбранителна, по сигурността, по обществената политика. Това състояние става все по-нетърпимо, сподели Калоян Паргов. - Моделът на регламенти, наставления и наказания при тяхното несъблюдение без единни системи за ръководство изчерпа своите благоприятни условия. Политическата форма на Съюза от ден на ден влиза в несъгласие със наличието на протичащите стопански процеси. Не единствено, че не оказва помощ на стопанската система, само че стартира да й пречи. В историята знаем по какъв начин се вземат решение сходни несъгласия - със промяна на политическата форма. Как ще протече тази смяна е мъчно да бъде планувано. Но тя обективно се постанова и следва. И колкото повече се отсрочва, толкоз по-болезнен ще бъде методът, по който това ще стане. Такива са уроците на историята ".
Калоян Паргов означи, че по време на българското председателство тези проблеми продължиха да стоят настрана от вниманието, макар че са фундаментални. " Причината за това е напълно ясна и явна - те са сложни за решение и изискват радикални подходи и промени. България обективно не беше в положение да направи нещо в тази посока. Ние сякаш преекспонирахме както нашите упования, свързани с европредседателството, по този начин и нашите благоприятни условия ", проучва той.
Според водача на Българска социалистическа партия - София българското председателство е било сполучливо по една-единствена причина - по принцип няма несполучливо председателство. " Европейски Съюз като структура е комплицирана система, разяснява Калоян Паргов. - Особено що се отнася до взимането на решения. Не може да чакаме, че в границите на 6 месеца би могло да се случи нещо, което не е квалифицирано доста преди този момент. Освен, несъмнено, в изключителни обстановки. По време на нашето председателство тематиките и проблемите следваха логиката на съюзното ръководство. Затова и няма да бъде запомнено ".
Калоян Паргов добави, че страните, председателстващи Съвета на Европейски Съюз, не са тези, от които зависят решенията. " В множеството случаи сполучливите ръководи се дължат на изместване на фокуса на дневния ред към неконфликтни проблеми, към тематики, по които има единно мнение, към проблеми от софтуерен темперамент или към периферни проблеми, като се загърбват огромните проблеми на Съюза, които са вследствие на кардинални и фундаментални несъгласия, изясни той. - По-скоро в този момент би трябвало да се запитаме дали стана по-единен Европейски Съюз. Според мен е тъкмо противоположното. Разделителните линии се задълбочават, а опитите да бъдат преодолени несъгласията по фундаментални въпроси и да се стигне до общи и единни политики не съумяват. Противоречията са по доста съществени тематики - Брекзит, мигрантите, общата система за сигурност, включително и за запазване на границите, разширението на еврозоната, бъдещето на Шенген. От кардинален и концептуален темперамент са значителните разлики в разбирането за акцентите за идващия програмен интервал, изключително във връзка с това каква да бъде кохезионната политика. Макар и официално единни, страните са разединени във връзка с глобите против Русия. Противоречия се появиха и по въпроса за присъединението на Западните Балкани - тематика, която точно България постави на масата. Дали присъединението на Западните Балкани ще приключи с триумф или ще бъде следващата отвличаща вниманието самодейност, маскираща нежеланието и неспособността да се вземат решение огромните проблеми пред Съюза, е въпрос, на който следва да забележим отговора. В последна сметка потвърден е фактът, че колкото по-шумни са декларациите и лозунгите за единение, толкоз по-ясно проличава, че Съюзът е в рецесия и то от безкомпромисен темперамент ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР