София. Чумата по дребните преживни животни в Странджанско отново влезе

...
София. Чумата по дребните преживни животни в Странджанско отново влезе
Коментари Харесай

Чумата по дребните преживни животни отново на дневен ред

София. Чумата по дребните преживни животни в Странджанско още веднъж влезе в дневния ред на политиците. Поводът за искрите сред ръководещи и съпротива са взетите втори проби от 20-километровия диапазон към селищата, в които имаше огнища на заболяването.
На брифинг в централата на Българска социалистическа партия водачът на партията Корнелия Нинова съобщи, че няма чума и отговорност би трябвало да поемат земеделския министър Румен Порожанов, вътрешният министър Валентин Радев и премиера Бойко Борисов. Нинова посочи, че двамата министри би трябвало да си вървят, тъй като са избили животните на хората, унищожили са Странджа и толкоз фамилии. Тя напомни и думите на Борисов: „ Не сме изверги и ни е жалост за животните, само че допуснем ли болестта да мине в други обитаеми места, тогава ще плачат всички. Нинова с козичките ми наподобява на Меркел с мигрантите. Завиждам й по какъв начин гали козички по главички “. „ Нашият министър председател са го галили папи и патриарси по главичката. Надявам се някой ден някой прокурор да го погали по главата “, разяснява водачът на левицата. Тя напомни и думите на Цветанов, с които я упреква за чумата по животните: „ Целта й е да смъкна ГЕРБ с прелом “. „ Превратът стигна до формалната информация на френската лаборатория, че в изследваните зони няма чума. Два месеца след началото на казуса няма умряло животно от чума. Единствените умрели са убитите животни от режима Борисов “, сподели още тя. Нинова добави, че в околните дни ще посети Ямбол и Странджа. „ Ще се срещнем с хората и ще организираме и подпомогнем искащите да подадат искове в тяхно персонално качество за претърпените вреди в български и европейски институции. Трябва да се знае, че който прави закононарушение, би трябвало да си носи отговорност. Всеки персонално би трябвало да си поеме отговорността “, безапелационна е тя. „ Да се ревизират по дати дейностите на министър Порожанов дали всичко това не беше готова акция за източване на европейски средства от държавния и европейския бюджет “, сподели още тя.
В профила си във „ Facebook “ ръководителят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов изрази убеденост, че безапелационните обстоятелства, които изнася Министерството на земеделието в цялостна степен опровергават спекулациите на ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. По думите му, когато виновните институции и обстоятелствата приказват, даже и популистите е по-добре да замълчат. Според Цветанов днешните изявления на Нинова са поредна ѝ обезверена акция, подбудена от завистта ѝ от визитата в България на ръководителя на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, който в наличието на премиера Бойко Борисов съобщи, че България изрично би трябвало да влезе неотложно в Шенген. „ Неудобната истина за Българска социалистическа партия и Корнелия Нинова е, че държавното управление на Бойко Борисов реализира триумф след триумф “, написа Цветанов.
След брифинга в Българска социалистическа партия, пред публицисти приказваха министър Румен Поражанов и шефът на БАБХ доктор Дамян Илиев. Министър Поражанов разясни, че създалата се неизясненост към вторите проби, взети от животните е вследствие на терминологичен проблем. Той посочи, че става дума за негативни втори проби от 20-километрова зона към засегнатите в Странджанско села, чиято цел е да потвърди, че няма разпространяване на чумата, а не че не е имало чума. По думите му няма риск за прекъсване на еврофондове, като все още такава тематика не е обсъждана. По време на брифинга стана ясно, че оставки няма да бъдат подавани. „ Оставки на този стадий от моя страна надолу няма да има “, съобщи Порожанов. От своя страна шефът на БАБХ доктор Илиев разяснява, че в случай че си подаде оставката, ще излезе, че не си е приключил работата. Той напомни регламента на Световната организация за опазване на здравето на животните, съгласно който даже и при една позитивна проба контактните животни се избиват, като не е нужно да има забележими признаци на заболяване.
Последва конференция и в централата на Политическа партия ГЕРБ. Партията съзряха провокация против националната сигурност на страната. Народният представител Александър Ненков съобщи, че Българска социалистическа партия вкарват в илюзия обществото. „ Става въпрос за превантивни ограничения, за които даже и европейският комисар по опазване на здравето благодари и похвали България. Защото никой не си дава сметка, в случай че тази болест в действителност се популяризира в цялата страна, какви вреди за стопанската система щеше да има. Тогава кой щеше да носи отговорност? Корнелия Нинова ли? Не, само че те тъкмо това желаят и ние тъкмо това няма да им позволим да създадат “, сподели още Ненков и уточни, че министър Румен Порожанов е в правото си да потърси отговорност за думите на Корнелия Нинова.
Депутатът Тома Биков добави, че се доверяват на министър Румен Порожанов, тъй като по думите му Корнелия Нинова е жена, която лъже методично и професионално в 99% от случаите.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР