София. Без Българското председателство на Съвета на ЕС Западните Балкани

...
София. Без Българското председателство на Съвета на ЕС Западните Балкани
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Без Българското председателство на Съвета на ЕС Западните Балкани нямаше да бъдат в дневния ред на Европа

София. Без Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Западните Балкани нямаше да бъдат в дневния ред на Европа. Това съобщи вицепрезидентът на среща с представители от Комисията по европейска интеграция на Народната скупщина на Република Сърбия, оповестиха от Прессекретариата на президента .
Въпросът за дейно съблюдаване на правата на българското национално малцинство в Сърбия сложи вицепрезидентът Илияна Йотова на среща на „ Дондуков “ 2 с делегация от Комисията по европейска интеграция в Народната скупщина на западната ни съседка. „ Приоритет на Република Сърбия е отбраната на националните малцинства. Българското малцинство е мост сред нашите две страни, който способства за положителните ни връзки “, съобщи Жарко Мичин, член на Комисията по европейска интеграция. Той даде на вицепрезидента уверения за решения на всички проблеми, касаещи българското национално малцинство.
Вицепрезидентът съобщи, че езикът на омразата е неприемлив. „ Ако към момента има нерешени въпроси сред нашите две страни, сред двата ни народа, те би трябвало да се вземат решение на масата за договаряния “, означи Илияна Йотова.
„ Много амбициозни са инфраструктурните планове по Берлинския развой, само че в наш интерес е двустранните ни стопански връзки да се развиват по-интензивно “, съобщи вицепрезидентът като посочи и смисъла на четиристранния формат България, Сърбия, Гърция, Румъния.
„ Без българското председателство на Съвета на Европейски Съюз тематиката за Западните Балкани нямаше да бъде в дневния ред на Европа “, уточни Илияна Йотова. Сръбската делегация благодари на българската страна за поддръжката по пътя на Сърбия към Европейски Съюз и слагането на европейското бъдеще на страните от Западните Балкани в дневния ред на Европа. Изразено бе общото мнение, че евроинтеграцията подсигурява сигурността освен на този район, само че и на целия континент.
Вицепрезидентът изрази страдание, че по време на Австрийското председателство на Съвета на Европейски Съюз се забави темпото, заложено от Българското председателство за европейската интеграция на страните от Западните Балкани. „ В лицето на всички български институции вие имате доста съществени съдружници “, посочи Илияна Йотова.
„ За нас е значим опитът ви в процеса по присъединение към Европейския съюз, от извънредно значение е и вашата поддръжка “, означи Жарко Мичин.
„ Да имаме самочувствието да слагаме своите цели в европейския дневен ред, да не позволяваме Европа да продължава да показва двойни стандарти – такава би трябвало да бъде нашата политика в Европейски Съюз “, съобщи вицепрезидентът. Според Илияна Йотова страните, които последно са се включили към съюза или следва да се причислят, могат да вдъхнат нов живот на европейската структура.
На срещата бе разисквана и тематиката за мигрантската рецесия. „ В пика на рецесията България и Сърбия демонстрираха, че могат да бъдат поръчител за сигурността освен на района, само че и на целия континент “, уточни вицепрезидентът. „ Интересите на страните по външните граници на Европейски Съюз би трябвало да бъдат предпазени, като се взимат решенията за политиката по миграция и леговище “, означи Илияна Йотова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР