София. България се сбогува с Красимир Узунов - създател и

...
София. България се сбогува с Красимир Узунов - създател и
Коментари Харесай

България се сбогува с Красимир Узунов

София. България се сбогува с Красимир Узунов - основател и притежател на първата частна осведомителна организация „ Фокус “ и едноименната радио верига. Той умря ненадейно на 25 февруари 2019 година на 56-годишна възраст. Журналист, родолюбец, българин, на първо място човек - той остави трайна следа в българския публичен живот. Красимир Узунов ще бъде запомнен като патриот, който посвещава живота си на България като офицер от Българската войска, а след това като публицист, публицист, държавник. Автор е на стотици изявления в български и непознати издания по проблемите на Македония, Западните Балкани, армията, националната сигурност, промените в службите за сигурност и българската военна история. Радетел на българщината Красимир Узунов завещава завещание от книги, начинания и стандарти в публицистиката, които ще се помнят.
Централният боен клуб се оказа стеснен за хората, пристигнали да си кажат последно довиждане с огромния патриот, публицист и държавник. Стотици близки, другари, съидейници, чиновници, военни, държавници, политици и общественици пристигнаха, с цел да се поклонят пред делото и паметта на Красимир Узунов. Поклонението пред тленните остатъци на президента на Агенция и Радио „ Фокус “ продължи повече от 2 часа, по време на които присъстващите изпратиха Красимир Узунов
с трогващи слова и сълзи на очи.
В своето траурно слово ръководителят на 44-ото Народното събрание Цвета Караянчева сподели, че никоя гибел не може да заличи Красимир Узунов. „ Днес се прощаваме с човек, който самичък по себе си беше институция и в публичния и политическия живот на България - офицер от Българската войска, публицист, публицист, бизнесмен, визионер. Той освен помнеше славното минало на България и имаше ясна фантазия за бъдещето на Родината ни, само че и правеше неимоверно доста, с цел да извървим спокойно и почтено този път към идните ни славни дни. Поручика беше добър човек, общото ни наличие тук е ясно доказателство за това. И в гибелта си, както и в живота той умееше да събира на едно място разнообразни хора, които милеем за България, само че имаме различни визии за нейния напредък “, съобщи тя.
Вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов уточни, че Красимир Узунов е отдал живота си за възраждането на българщината в Македония. „ Поручика ще остане в съзнанието ни като индивида, който отдаде живота си на възобновяване на достойнството и славата на Българската войска “, сподели още той и напомни думите на Узунов: „ Ако всеки от нас най-малко една минута дневно мисли за България, ще я забележим такава каквато беше в най-славните си времена “.
Подобно бе мнението и на проф. Пламен Павлов, който също изрече траурно слово за своя другар. По думите му се разделяме с Красимир Узунов в конвенционален смисъл, защото неговият вечен дух остава.
„ Шапки долу за Красимир Узунов “ бе апелът към българите на близкия му другар вицеадмирал Пламен Манушев. Главният прокурор на Република България Сотир Цацаров сподели, че за Красимир Узунов в цялостна мощ важат думите на полк. Борис Дрангов: „ две смърти няма, без една не може “. „ Красимир Узунов остава като продължаваща будна мисъл на един национален будител от 21 век “, споделиха неговите другари. В залата на Централния боен клуб той бе избран като незаместим, като родолюбец и като човек, предан на дела. Мнозина обявиха, че гибелта на Красимир Узунов е загуба за цяла България. След края на поклонението част от венците бяха поднесени пред паметника на Васил Левски в столицата като израз на отдадеността на Красимир Узунов към българските история и дух.
Близки, другари и съидейници възпламениха свещ в негова памет в столичния храм „ Св. София “, където викарият на Софийската митрополия и Белоградчишки свещеник Поликарп отслужи опело. Участие в службата взе и църковен хор. В словото си свещеник Поликарп прикани „ да подражаваме на Красимир Узунов във вярата и любовта му към Отечеството и към всички паднали герои за Майка България “.
По-късно Красимир Узунов бе изпратен с военни почести и гвардейски духов оркестър. Траурната гала се състоя в Централните софийски гробища. Погребалното шествие бе съпроводено от боен конвой до гроба, където бе положено тялото му. Там околните и приятелите на Красимир Узунов го изпратиха в края на земния му път, коленичиха и резервираха минута безмълвие. В знак на почитание и благодарност бяха изстреляни пет залпа. В рамките на военната траурна гала прозвуча и химна на Република България, изпълнен от Гвардейския внушителен духов оркестър.
В последния си път Красимир Узунов бе изпратен и от своите правилни „ бойци “ и „ запасни “ от Агенция и Радио „ Фокус ", за които той постоянно ще остане въодушевяващ пълководец, преподавател и образец. Неговата „ войска “ остава на поста, с цел да продължи делото му.
На 2 март от 16.45 часа Българска национална телевизия ще излъчи документалния филм „ Бойните маршове на България “ на Красимир Узунов и проф. Любомир Халачев.

През миналите дни доста държавници, общественици, военни, другари и съидейници изпратиха своите съболезнования и споделиха своите мемоари и усещания от индивида Красимир Узунов. Какво споделиха те и с какво ще го запомнят може да прочетете ТУК
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР