София. 3% от зрелостниците преписват художествения текст вместо да създадат

...
София. 3% от зрелостниците преписват художествения текст вместо да създадат
Коментари Харесай

3% от зрелостниците преписват художествения текст вместо да създадат свой собствен на матурата по български език

София. 3% от зрелостниците преписват художествения текст вместо да основат собствен личен на матурата по български език. Това заяви на брифинг в Министерството на образованието и науката Александър Трингов – специалист по български език и литература, по отношение на резултатите от държавния зрелостен изпит по български език и литература, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . „ Задоволителна и радваща е наклонността, че тази година имаме повишение на триумфа. Продължава наклонността към понижаване на зрелостниците, които не основават личен текст, а преписват художествения или получават 0 т. 3% от учениците преписват художествения текст. Значително по-висок е процентът на зрелостниците, избрали да работят по жанра „ есе “. Краят на инспекцията по български език и литература сподели един по-висок резултат, нищожен, само че въпреки всичко с наклонност към повишение. Голяма част са дали правилен отговор на 7-а задача “, изясни Трингов.
От брифинга стана ясно още, че форматът на ДЗИ се дефинира с разпоредба на министъра, като форматът следва образователните стратегии, по които зрелостниците се образоват. От МОН прецизираха, че нямат съображение да трансформират формата. От 2022 година новият закон изисква зрелостни изпити на две нива – върху общообразователната и профилираната подготовка, което значи разнообразни ДЗИ според дали един възпитаник е изучавал предмет като профилиращ, или единствено като общообразователен.
Зам.-министър Таня Михайлова посочи, че матурата по БЕЛ е първият държавен зрелостен изпит и ще бъде идентична за всички възпитаници. Тези, които учат БЕЛ като профилиращ предмет в 11 и 12 клас, ще могат да се явят още веднъж на български език и литература на третата пожелателна матура, само че на по-високо ниво. Университетите сами ще преценяват какъв да бъде приемът и за коя компетентност какво ниво им е належащо. Профилираният предмет обаче ще бъде наложителен за втората матура.
Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР