София. 2.2 милиона са пълнолетните българи, които казват, че знаят

...
София. 2.2 милиона са пълнолетните българи, които казват, че знаят
Коментари Харесай

„Галъп интернешънъл“: 41% са пълнолетните българи, които казват, че знаят за случаи на шуробаджанащина в своята община

София. 2.2 милиона са пълнолетните българи, които споделят, че знаят за случаи на шуробаджанащина в своята община. Напрежението сред политици и публицисти от последните дни приключва с явно публично неодобрение за политиците. Скандалите в последно време са сложили поддръжката за властта пред тестване.
Това са част от изводите от следващия самостоятелен от външно финансиране телефонен сондаж на „ Галъп интернешънъл “ измежду 800 души на възраст 18+ години. Използваната методика е телефонно изявление в панел, стратифициран по разнообразни демографски признаци за реализиране на национална представителност. Изследването е извършено в интервал: 12-13 октомври 2017 година Възложено, финансирано и извършено от „ Галъп интернешънъл “.
41% дават отговор с „ да “ на въпроса дали знаят за съответен случай на споразумяване на „ свои хора “ от страна на властта в своята община, а 56% дават отговор „ не “. Тези 41% се равняват на към и над 2.2 милиона души. В такива въпроси не може да се чака съвършена откровеност и това значи, че цифрата евентуално е по-високо.
Не личат особени разлики съгласно вида обитаемо място. Симпатизантите на ГЕРБ споделят за случаи на шуробаджанащина в по-малка степен – евентуално това е естественият им предпазен инстикт като последователи на ръководещата партия.
В хасковския проблем 45% имат вяра на Елена Йончева, а 17% - на Делян Добрев. 8% - на нито един от двамата. Останалите не са осведомени или не могат да отговорят. Явно всеобщото разбиране е, че сходни проблеми са повсеместни в страната и това се приема даже автоматизирано.
По мотив случилото се с Делян Добрев респондентите бяха сложени и пред избор сред две варианти: „ Оставката на народен представител е персонална негова воля и не трябва въобще да се подлага на гласоподаване “ и „ Партията може да задържи един народен представител в Народното събрание, макар че той желае да напусне “. 66% избират първото. По този въпрос единствено последователите на ГЕРБ контрастират – там дяловете дали една оставка би трябвало или не би трябвало да се гласоподава са 50/50.
Мнозинство от 69% утвърждава оставката на Антон Тодоров, в това число и измежду симпатизантите на ГЕРБ. В дебата на Валери Симеонов с публицистите пък 62% са на страната на публицистите, а 18% са на страната на Симеонов. 5% не избират нито едната от двете варианти. 56% считат, че и Валери Симеонов би трябвало да подаде оставка, а 35% са на противоположното мнение. Сред съперниците на оставката личат последователите на ръководещите.
Скупчването на случаите с Делян Добрев, Антон Тодоров и Валери Симеонов явно подлага на риск поддръжката за ръководството – на фона на напрегнатата обстановка към дебата с президента Радев. И двете партии от ръководещата коалиция, разбираемо след скандалните проблеми, са изправени пред електорален спад, като в идващите месеци ще стане ясно дали той е единствено ситуативен.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР