Собствениците на фирми за товарни и пътнически превози демонстрираха видимо

...
Собствениците на фирми за товарни и пътнически превози демонстрираха видимо
Коментари Харесай

Транспортният бранш се зарадва на смяната на властта след обещание за намаляване на тол таксите

Собствениците на компании за товарни и пътнически транспорти демонстрираха очевидно удовлетворение от промяната на властта в Министерството на превоза още след първата си среща със служебния министър Христо Алексиев.

Превозвачите се оплакаха, че до момента били " неглижирани, хвърлени встрани " и репресирани от ДАИ поради митингите си против кабинета " Петков ".

" Всички сме усмихнати, тъй като виждаме новото лице на страната. Благодарим на министъра, че сподели по какъв начин би трябвало да се възвърне разговорът ", възкликна Йордан Арабаджиев от Съюза на интернационалните превозвачи по време на срещата, до момента в който различен негов сътрудник предложи на публицистите да " не натоварват служебния министър с въпроси, които не са незабавни ", откакто Алексиев беше запитан дали ще направи одит на тол системата.

Самият длъжностен вицепремиер употребява конференцията, с цел да нападна предшествениците си, като разгласи, че автомобилният отрасъл е бил " неглижиран ", което е довело до спомагателна инфлация.

На въпроса по какъв начин ще реши проблемите с растящите цени на горивата, от които се оплакаха и автобусните превозвачи поради скока при метана, Алексиев направи спогодба, че " няма по какъв начин от дребна България да борим международните рецесии, ескалацията на цени на европейско равнище ".

" Но доста добре се вижда, че в случай че растежът на инфлация в Европейски Съюз е един, в България е два пъти повече. Този растеж е подбуден от неверни обществени политики, от нерегламентирани схеми ", сподели той.

Единствената съответна мярка, която той разгласи, беше желанието да промени методиката на тол системата, тъй че " да доведем до малко по-високо таксуване за директния трафик и по-облекчено таксуване на родните превозвачи ".

Алексиев не се ангажира с съответен % на нарастването на таксите за преноса, като сподели, че правенето на предлагането ще отнеме най-малко 15 дни, преди да бъде импортирано за разискване в Министерски съвет.

Коментарът му беше последван със намаляване на тона от представителите на сектора, които оповестиха, че не ставало дума за държавна помощ единствено за български компании.

В същото време Илиян Филипов от ПИМК разгласи с отвращение, че украинските превозвачи са били освободени от тол такси - в началото единствено за филантропични транспорти, а по-късно и напълно, като се оплака, че това давало преимущество от по 100 евро на курс " отиване и връщане " на фирмите от страната, в която Русия води война.

Магдалена Милтенова от автобусните превозвачи изиска и помощ за автобусните превозвачи поради огромното повишаване на метана, който е главно гориво за част от публичните превозвачи, както и за преразглеждане на разпореждане за разпределяне на 20 млн. лева за междуселищните транспорти, които са разпределени " без принцип " в последните дни на кабинета " Петков ", по нейните думи.

Христо Алексиев повтори тезата, която депутатите от ГЕРБ развиваха в последните месеци за това, че в цените на горивата " има един лев, който някъде се губи ".

" Ние ще го намерим ", сподели служебният вицепремиер, без други пояснения.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР