Собствениците на домашни прасета в 3-километровата зона около квартал Повеляново“

...
Собствениците на домашни прасета в 3-километровата зона около квартал Повеляново“
Коментари Харесай

Заставят собствениците в 3-километровата зона около Девня да изколят сами прасетата си

Собствениците на домашни свине в 3-километровата зона към квартал " Повеляново “ в Девня би трябвало да заколят непринудено животните си като превантивна мярка против разпространяването на чумата по свинете. До това решение се стигна на среща през днешния ден в Областна администрация сред зам.-министъра на земеделието и храните доктор Янко Иванов, регионалния шеф Стоян Пасев, представители на БАБХ, кметове на общини и обитаеми места от варненска област, съобщи кореспондент на Varna24.bg.

" Предният път знаете, че успяхме да овладеем задния двор със същото заболяване, имаме и хвалба от Европейската комисия ", каза днес Стоян Пасев. 

Припомняме, че две позитивни проби за чума по диво прасе бяха установени след открито животно в землището на квартал " Повеляново " в Община Девня. Ловци са разкрили и разфасовали животното. Те самите нямали свине в персоналните си стопанства, стана ясно през днешния ден. 

На срещата стана ясно още, че засилени ограничения за сигурност би трябвало да бъдат взети и в двата огромни свинекомплекса на територията на с. Слънчево и в община Вълчи дол. Там прасетата ще бъдат изследвани за чума на всеки две седмици. Обсъжда се и разновидността да бъдат открити терени, където животните да бъдат избивани и загробвани, при положение, че болестта пламне и във фермите. 

Собственикът на свинефермата в Слънчево Наско Манасиев изясни следното: " При нас има основани доста прецизен пропускателен режим, всеки чиновник на входа се облича с нови облекла, дезинфекцира се когато влиза и излиза. Всичко това обаче не ни дава 100% сигурност. Заразата се популяризира по най-различни способи, по въздух, по земя, по вода. Може да се чакат изненади, тъй като в Румъния рецесията е неовладяна, изтървани са нещата, от там пристигна болестта. "

Кметът на Вълчи дол Георги Минчев сподели: " Всички разпореждания сме изпълнили от управляващите. На територията на Община Вълчи дол има огромен свинекомплекс, който има 40 000 животни. Съгласно условията има учредени терени за загробване. Има терзание измежду хората, въпреки всичко към 120 работни места има там. Никой не е застрахован от нищо. Разпоредили сме на кметовете по обитаеми места да се записват всички хора с животните си, без значение дали са прасета или други, би трябвало да се водят на доклад в локалната ветеринарна служба. Дано не се случва. "  

На съвещанието на комисията през днешния ден бе взето решение, с което се не разрешава организирането на пазари за обмен на жива стока, а кметовете на общините край Девня би трябвало да извършат инвентаризация на домашните свине. Полицията би трябвало да следи за превозването на разфасовани трупове на животни и преместването на живи свине.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР