Собственици от столичния квартал Витоша днес разкопаха и преградиха една

...
Собственици от столичния квартал Витоша днес разкопаха и преградиха една
Коментари Харесай

Собственици разкопаха и преградиха улица в София, общината не им платила обезщетение

Собственици от столичния квартал „ Витоша ” през днешния ден разкопаха и заградиха една от улиците с аргумента, че е тяхна благосъстоятелност, заяви Нова телевизия.

Причината е, че години след построяването на път, общината още не ги е обезщетила за отчуждаването на имота. Достъпът на съседите до техните домове беше мощно усложнен.

Столичната улица „ Константин Петканов ” осъмна в окопи и табели „ Частна благосъстоятелност ”. Собствениците се позоваха на правосъдно решение отпреди близо 10 години, че общината би трябвало да ги обезщети с малко над 400 000 лв..

„ Няма една стотинка, преведена към притежателите ”, съобщи Елисавета Александрова.

Според един от притежателите на терена Младен Божилов общината го е завзела по най-безобразния метод.

" И го употребяват към този момент 9 години ”, сподели той.

А непредвидените изкопни действия в почивния ден разсъниха недоволството на съседите.

„ Моите почетения към тези хора. Ако в горната част на квартала, в който живеят стотици хиляди хора, се случи някое злополучие, не дай си Боже, пожар, земетресение, от тук не може да мине техниката, която да избави хората ”, разяснява Огнян Панайотов.

На място дойде районният кмет.

„ Законът споделя, че в случай че в 6 месеца не бъде изплатено компенсацията, заповедта се обезсилва. Не съм го измислил аз, в този момент сме 2019-та, решението е от 2009 година Нямат право да я разкопаят, тъй като асфалтът е общински и не се прави по този начин. Затова предложих ново произвеждане, на обективна цена ”, съобщи Любомир Дреков, кмет на регион „ Лозенец ”.

Но цената е на половина от тази, избрана от съда.

„ Общинският съвет ще го гласоподава и си взимат парите. Но очевидно би трябвало да вършим циркове ”, разяснява кметът.

„ Има всевъзможни начини, които законът споделя. Има и авансово осъществяване на отчуждителните процедури за значимите обекти. Тук през годините улиците са изграждани от вложители. Общината не е изграждала улици, тази също – тя не е построена от общината. И по този начин са зародили тези квартали. Сега сега оправям каша на 30 години ”, съобщи районният кмет.

Той разгласи, че е подал тъжба в прокуратурата против основателите на окопите. В следобедните часове изкопите бяха засипани. А договарянията сред притежателите на терена и общината не престават.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР