Собственици на жилища недоволстват от изискването за технически паспорт на

...
Собственици на жилища недоволстват от изискването за технически паспорт на
Коментари Харесай

Недоволство от изискването за технически паспорт на сградите

Собственици на жилища недоволстват от условието за механически паспорт на постройките и желаят безплатна помощ от страната. Преди дни стана ясно, че паспортът за всяко жилище би трябвало да бъде направен до края на 2022 г. В противоположен случай притежателят може да бъде даден на частен правосъден реализатор.

Изискването за механически паспорт е добра концепция, защото в него ще бъде разказана всяка детайлност за парцела, показват притежателите. Но също по този начин показват терзания, че периода е къс и мъчно ще отделят пари за документа.

Неговата цена съгласно специалисти ще варира сред 100 и 500 лв., само че тези, които имат жилища в по остарели здания и нямат цялата нужна документи, ще би трябвало да заплащат в допълнение за нови измервания и цената ще стане доста по висока.

Затова пред БНР хората упорстват за безплатна помощ от страната:

-  „ Държавата би трябвало да помогне и то на доста хора, тъй като са затруднени финансово. Предполагам доста хора останаха без работа. Би трябвало страната да намерения за тези хора, да ги подкрепи по някакъв метод, тъй като един пенсионер с 300 лв. по какъв начин ще си заплати паспорта. Абсолютно невероятно “.

-  „ Това би трябвало да бъде някаква обществена услуга “.

Собственици считат още, че и тук би трябвало да се действа, както при санирането на постройките, посредством европроекти. Освен високите цени за паспортите, някои открояват и различен проблем.

-  „ Единият проблем е, че са сред 250 и 500. Въпреки че има доста компликации със събирането на пари по входовете, изключително в огромните блокове, някак си може би тези ще се съберат. Проблемът съгласно мен обаче ще пристигна по-късно от предписанията. Защото, в случай че има наставление за промяна на тръби, за спомагателна изолираност, за всичко това, това може да стигне суми, които ще са непостижими, за което и да е домакинство “.

Обследването на постройките е наложително и ако притежател откаже да заплати за механически паспорт, съответната община ще поеме разхода. След това обаче локалната администрация ще си търси парите по правосъден ред.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР