Собственикът на "Овергаз" Сашо Дончев е осъдил депутата от ДПС

...
Собственикът на "Овергаз" Сашо Дончев е осъдил депутата от ДПС
Коментари Харесай

Сашо Дончев е осъдил Делян Пеевски за клевета

Собственикът на "Овергаз " Сашо Дончев е осъдил депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски за 10 хиляди лева обезщетение поради оскърбителен изказвания. Решението на арбитър Гергана Христова-Коюмджиева е постановено на 19 юли.
Обезщетението е присъдено поради изказване на Пеевски, с което е реагирал на "Бяла книга за свободата на медиите в България ", показана при започване на 2018 година
На 11 януари предходната година във вестниците "Телеграф ", "Монитор " и "Стандарт " е оповестено послание на Пеевски във връзка представянето на книгата.
В него Дончев, издателят Иво Прокопиев и предприемачът Огнян Донев, притежател на уеб страницата Клуб Z, са наречени олигарси, "приватизирали стопанската система на страната, узурпирали националните малките екрани и правосъдната система, основатели на политически планове и на мрежи от подвластни НПО-та за махленски напън ".
Дончев е избран като човек, който има газопреносните мрежи и "богатее от таксите, плащани от хората... ", "укрива налози, води правосъдни искове против своята Родина и я "клевети в Брюксел или зад океана ". Пеевски декларира, че асоциира тримата с мафиотите.
В отговора на исковата молба депутатът е показал, че квалификациите са били негова оценка, изложена в персонално мнение, което се пази от Конституцията.
Съдът обаче в решението си декларира "че не е налице нарушаване на това конституционно ограничаване, когато изразеното мнение или оценка (дори и извънредно негативна) се основава на правилни обстоятелства и условия, каквито несъмнено са налице в сегашния случай ".
Според арбитър Коюмджиева изказванията са оскърбителен. Тя показва, че думите "мафиот " и "олигарх " са обидни и има корист с правото на независимост на словото.
"Въпросните изказвания са оскърбителен, като с тях се популяризират позорни условия за ищеца, внушават, че дейностите му са незаконни, което не е истина, доколкото твърдените условия не са потвърдени от ответника. Липсата на задоволително фактическо съображение в поддръжка на оценъчните съждения значи, че в тази ситуация има корист със свободата на словото, преднамереност и отправяне на оскърбителни персонални нападки. Това е отговорно и противоправно държание ", се показва в решението.
Искът на Дончев за 70 хиляди лева обезщетение е отритнат и са му присъдени 10 хиляди лева Решението не е дефинитивно и към този момент е обжалвано.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР