Собственикът на Инерком България Гинка Върбакова заяви пред bTV, че

...
Собственикът на Инерком България Гинка Върбакова заяви пред bTV, че
Коментари Харесай

Гинка Върбакова: Процедурата за ЧЕЗ беше прозрачна, щом сме избрани, сме дали най-добрата оферта

Собственикът на " Инерком България " Гинка Върбакова съобщи пред bTV, че опцията да купят ЧЕЗ в България е била предизвикателство за тях, а откакто са били определени, значи са дали най-хубавата и най-сигурната за заплащане оферта.

Прочетете цялото изявление на Таня Илиева с Гинка Върбакова.

Таня Илиева: Г-жо Върбакова, кажете ни по какъв начин решихте да купувате ЧЕЗ в България?

Гинка Върбакова: Ние сме в бранш енергетика и се развиваме повече от 10 години и когато разбрахме за тази процедура това беше едно предизвикателство за нас.

Има ли компания като „ Инерком” потенциалът да ръководи най-голямото енергийно сдружение у нас?

Разбира се, откакто сме взели присъединяване в тази процедура и сме определени за покупател. Смятам, че имаме потенциал да управляваме тази компания, купуваме работещ бизнес и ще задаваме рамката за развиване, ще следим за стабилността на компанията, само че ще разчитаме на оперативния мениджмънт и на всички чиновници на ЧЕЗ.

Как една компания с 50 хиляди лв. капитал ще финансира договорка за 320 млн. евро, импровизирано?

Не мога да разясня цената, тъй като е конфиденциална. Но мога да кажа, че компанията, която купува активите на ЧЕЗ в България е особено основано за задачата сдружение и то можеше да бъде с активи 2 лв., можеше и 50 хиляди съгласно българското законодателство. Зад тази компания стоят моите компании с техния опит и техните активи, които се правят оценка на 100 млн. лв..

Каква част от договорката ще бъде финансирана с банков заем и какъв ще е залогът?

По-голямата част ще бъде финансирана с банков заем, в такива случаи купувачът дава като залог акциите си. „ Инерком” ще бъде притежател на фирмите, които сега са на ЧЕЗ. Като техен притежател, той ще заложи акциите си.

Ще залагате ли част от разпределителната мрежа?

Не, това е неразрешено по закон, нямаме право да залагаме разпределителната мрежа.

Значи ще е по образеца както „ Енерго Про” закупи „ Еон”?

Не съм доста осведомена.

Казвате, че вие сте крайният притежател? Има доста спекулации, че зад вас стои или политическа партия, или офшорни компании?

Аз съм крайният притежател, вижда се от Търговския указател, не работим с офшорни компании.

Имате ли политическа поддръжка?

Не, нямам политическа поддръжка и това стана ясно, не съм позната на политическите партии. Не познавам Бойко Борисов, не стои зад нас, не го познавам персонално.

Имаше изявления, които ви свързват с предприемача Христо Ковачки?

Не познавам Христо Ковачки.

Стана ясно обаче, че енергийният министър е ваша близка? Знаеше ли тя за желанията ви да купувате ЧЕЗ?

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова не е моя близка, тя е моя позната, моя другарка. Познаваме се от 20 години. Не, тя не е имала нищо общо с тази договорка и не е била осведомена. Тази договорка се извършваше в Прага по техните закони.

Но и в Прага има обвинявания, че договорката не е била транспарантна.

Напротив, аз настоявам, че процедурата беше транспарантна и всички претенденти са били на равна основа. Не знам кои са останалите претенденти, само че щом сме определени ние, сме дали най-хубавата и най-сигурната за заплащане оферта. Цялата оферта е на пазарна основа. Преминахме през доста тежки процедури. Оттук нататък би трябвало да уведомим Комисия за защита на конкуренцията, по-късно, в случай че получим утвърждение, да приключим договорката да получим акциите на ЧЕЗ в България, да платим и да станем действителни притежатели. Искам да успокоя, че това е строго контролиран от страната бизнес и в случай че не се оправяме страната ще ни управлява.

Ще се наложи ли да минавате процедура по прелицензиране или договорката ще е по образеца, по който „ Енерго Про” закупи „ Еон”?

Ще бъде по техния образец - ние придобиваме акции в работещи сдружения, които са лицензирани. Ние ще би трябвало да осведомяваме КЕВР за промяната на собствеността и на името, само че единствено това.

Смяната на собствеността не трансформира техните лицензии, т.е. само ще уведомите регулатора, че има промяна на собствеността?

Единствено ще уведомим регулатора, че има смяна в името и собственоста.

Имате ли желание след година или две да продадете ЧЕЗ?

Не, нямаме желание.

Знаете ли какъв брой километра е разпределителната мрежа на ЧЕЗ?

Нямам точна информация, само че мога да я ревизира и да ви я кажа.

Не сте се интересували?

Не, интересувала съм се, само че не помня цифрите.

Продажбата на ЧЕЗ --> Продажбата на ЧЕЗ Гинка Върбакова пред bTV: Продажбата на ЧЕЗ не изисква утвърждението на КЕВР Цветан Цветанов: Теменужка Петкова подаде оставка, тъй като беше персонално атакувана Атанас Атанасов: Славчо Върбаков е прочут на ДАНС Сделката за ЧЕЗ: Президентът е угрижен от неналичието на задоволително информация Кой стои зад договорката за ЧЕЗ и има ли опасности за страната ни? Крум Зарков: Очакваме отговори от Бойко Борисов за продажбата на ЧЕЗ Кои са купувачите на ЧЕЗ? Делян Добрев: ББР не финансира договорката за ЧЕЗ и това е обществено известно от 10 дни Нова обвинявания сред ръководещи и съпротива, този път – поради ЧЕЗ (ОБЗОР) Сделка и след договорката – оставка Корнелия Нинова: Има неофициална информация, че Борисов стои зад договорката за ЧЕЗ Бойко Борисов: Да купим ЧЕЗ? А за какво не купим „ Енерго Про ” и ЕВН? Скандалът с продажбата на ЧЕЗ продължава (ОБЗОР) Премиерът изиска цялостна инспекция на договорката по продажбата на ЧЕЗ Новият енергиен министър става явен до дни Коментари на „ Позитано ” 20: Оставката на енергийния министър не дава бистрота на договорката за ЧЕЗ Трайчо Трайков: Сделката за ЧЕЗ наподобява на тази за Дипломатическия клуб Таско Ерменков получил неизвестен сигнал за договорката за ЧЕЗ Коя е Гинка Върбакова, която купува активите на ЧЕЗ? Оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова поради договорката за ЧЕЗ Оставката на Теменужка Петкова – номер 2 в кабинета „ Борисов – 3 ” „ Инерком ”: Подписахме договорката за продажбата на ЧЕЗ през днешния ден Теменужка Петкова подава оставка Премиерът: Като се върна, ще решим с съдружните сътрудници кой да замести Теменужка Петкова ЧЕЗ утвърди продажбата на бизнеса си в България Корнелия Нинова: Гинка от Пазарджик купува ЧЕЗ

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР