Собственикът и управител на Фючър енерджи Валентин Христов се отказва

...
Собственикът и управител на Фючър енерджи Валентин Христов се отказва
Коментари Харесай

Кандидат-купувачът на "ЧЕЗ България" - "Фючър енерджи", излиза от пазара на ток

Собственикът и шеф на " Фючър енерджи " Валентин Христов се отхвърля от бизнес, който му е донесъл над 50 млн. лева през 2016 година.

© Надежда Чипева Още по тематиката
ЧЕЗтито, Индия

CEZ избра покупател за българския си бизнес: India Power, която е част от милиардна индийска фамилна група, и българския търговец на ток " Фючър енерджи "
9 ное 2017
Българско-индийски консорциум е определен за покупател на бизнеса на CEZ

Цената на договорката за най-големия частен енергиен бизнес в страната е над 310 млн. евро
7 ное 2017
Пазарът на ток не чака Комисия за защита на конкуренцията

В търговията с електрическа енергия към този момент работят нови правила
14 юли 2017 Търговецът на ток " Фючър енерджи " е изискал от " Електроенергийния систематичен оператор " неотложно да бъде отхвърлен от пазара на електрическа сила в България. От обществения указател на комерсиалните участници, регистрирани като координатори на общоприети балансиращи групи се вижда, че " Фючър енерджи ", която е била вписана в него още на 1 май 2013 година, ще излезе от пазара на ток в 00:00 часа на 2 декември.

По процедура клиентите на този търговец на ток ще бъдат автоматизирано трансферирани към специфичната балансираща група на НЕК.

Според участници на пазара, като причина за излизането на сдружението се показва неспособност да обезпечава ток за своите клиенти, в резултат на прекъснати контракти с основни снабдители и струпване на големи небаланси в балансиращата група.

Кои са " Фючър енерджи "

Компанията, чийто притежател е Валентин Христов, доставя електрическа енергия за България, Македония, Сърбия и Албания. Дружеството беше измежду добре представящите се търговци на електрическа енергия. Според консолидирания доклад за 2016 година приходите са 52 млн. лева, а чистата облага е 1.2 млн. лева

Новината е в действителност изненадваща на фона на това, че при започване на този месец " Капитал " научи, че точно " Фючър енерджи " е бил утвърден за покупател на най-големия частен енергиен актив в страната - този на ЧЕЗ. Българският търговец беше подал оферта дружно с индийската India Power Corporation Ltd (IPCL), която е част от група с бизнес за към 10 милиарда $. Ценовото им предложение за най-голямото електроразпределително сдружение, което обгръща територията на Западна България и обслужва близо 3 млн. консуматори, на снабдителното дружество " ЧЕЗ електро " и търговеца на електрическа енергия " ЧЕЗ трейд ", беше над 300 млн. евро.

По информация на " Капитал ", на претендента е бил даден период от 3 месеца - до януари - да реализира единодушие по контракта за покупко-продажба. Сред съперниците на " Фючър енерджи " и индийците беше Христо Ковачки и пазарджишката " Инерком ", Energo-pro и консорциум сред " Приста ойл " и турската STFA.

Доколко настоящето искане до ЕСО може да се окаже решаващо за изхода на тази договорка, към този момент не е ясно. " Капитал " потърси за коментар притежателя на " Фючър енерджи " Валентин Христов, само че не съумя да се свърже с него.

Кой е Валентин Христов

Що се отнася до бизнеса на самия Валентин Христов, до началото на 2016 година той се занимаваше главно с хладилни съоръжения основно за вериги магазини и бензиностанции.

Компанията му " Магнум 7 ", с доходи от 18 млн. лева, стана благосъстоятелност на австрийската Hauser. Той резервира дял от 10% в сдружението. " Хладилните " му клиенти са и първите при дебюта му в търговията, която последователно се разраства и в Сърбия, Албания и Македония.

Машинен инженер по обучение в действителност Христов е сериен бизнесмен - измежду начинанията му в предишното са минералната вода " Банкя " и компанията за цифров широколентов щемпел " Типо принт ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР