Снощи, в предаването Още от деня по БНТ Атанас Славов,

...
Снощи, в предаването Още от деня по БНТ Атанас Славов,
Коментари Харесай

Атанас Славов: Целите на конституционната реформа са независим съд, независима прокуратура

Снощи, в предаването „ Още от деня " по Българска национална телевизия Атанас Славов, сподели че през днешния ден на съвещанието на Комисията продължава, разискват се разнообразни текстове. „ Дискусията е интензивна по съответни текстове с доста ясни оферти, с рецензии, само че и с поддръжка за част от препоръчаните промени. В рамките на идващия месец-месец и половина ще забележим един завършил развой на конституционна промяна ".

Всеки текст за смяна на Конституцията има опция да се сезира Конституционен съд и да се желае неговото оповестяване за противоконституционност, точно по тази причина Конституционен съд направи инспекция, изясни Славов. „ Аз съм уверен, че по този начин предложениете текстове са в пълномощията на нормално Народно събрание и могат да бъдат осъществени. Между гласуванията ще бъдат нанесени корекции, ще има вслушване в рецензиите, да вземем за пример по повод разделянето на Висш съдебен съвет.Не би трябвало да имаме възобновяване на настоящия формат на Пленум на Висш съдебен съвет, който видяхме обрасна с нови и нови пълномощия и измества акцента от независимостта на съдиите и прокурорите към разпределение на някакви порци на финансиране. Не това е смисълът на тези висши органи на правосъдната власт ".

Целите на конституционната промяна са самостоятелен съд, самостоятелна прокуратура,но и отчетна прокуратура и най-много дейно правораздаване, съобщи Славов. „ Прокуратурата да не се занимава с несвойствени работи като стартираме от цените на яйцата, цените на елхите и всякакви други неща, а да се концентрира върху наказателното правораздаване ".

Висш съдебен съвет е разграничен, само че вътре има доста политическо въздействие посредством парламентарната квота, а ние сме предложили във Висш съдебен съвет да има 8 съдии определени от съда, а единствено 5 от Народното събрание, т.е. редуцираме въздействието на политическата квота, добави Славов. „ И когато редуцираме това политбюро на правосъдната власт тогава съдиите ще са самостоятелни и виновни ".

Ако приключат конституционните промени до края на декември, идващите 2-3 месеца ще са отдадени на Закона в правосъдната власт, с цел да бъдат измененията развити на законово равнище и по-късно да създадем изборите за нов Висш съдебен съвет и нов Прокурорски съвет, и по-късно към този момент за основен прокурор, изясни Славов.

Няма да има опция основният прокурор за непосредствено политическо въздействие, безапелационен е Славов. „ Целта е ясна - това политическо въздействие да бъде отстранено и да се носи ясна отговорност. Относно избора на арбитър Талева за проверяващ основния прокурор - законът би трябвало да планува обгщата рамка, а Висш съдебен съвет би трябвало да уреди по какъв начин този проверяващ прокурор да стъпи в служба, по какъв начин да реализира функционалностите си и така нататък Отговорността би трябвало да се носи по този начин, както е написана ".

Аз оспорих избора на господин Сарафов пред Върховен административен съд и Върховен административен съд сподели министърът на правораздаването няма право да оспори този избор, изясни Славов. „ Аз не съм склонен с това изговаряне, само че това е правната реалност в България ".

За мен е значимо институциите, в това число прокуратурата да правят своята работа умело и отговорно и да няма кавги, съобщи още Славов.

Относно служебните държавни управления и властта на президента, Славов сподели: „ Още в първата политическа стратегия на „ Да, България " беше записана промяна на служебните държавни управления, това е 2017 година В нашия план за промени в Конституцията също бяхме предложили формула - предложихме държавните управления в оставка да извършват функционалностите на служебни държавни управления. Накрая беше препоръчан различен модел. Считам, че би трябвало да се откри един уравновесен метод. Трябва да има някакъв предел за това кой може да е длъжностен министър председател. От една страна да има наложителна консултация с парламентарните групи преди да се пристъпи към образуване на служебните държавни управления. И президентът да има опцията да избира сред лица, които са заемали висши длъжности. Това ще е нашето компромисно решение ".

За да се случи конституционната промяна е нужно болшинство от 160 гласа, а сега се търсят допирни точки и до момента наподобява като да се намират тези допирни точки, съобщи Славов. „ Има нещо от което за не бих отстъпил и това е квотното систематизиране във Висш съдебен съвет - 8 члена от съдиите, 5 от Народното събрание и двамата ръководителя на двете висши съдилища. И оттова не можем да отстъпим. "

Една от тематиките, които доведоха до тази форма на партньорско ръководство, бяха измененията в Конституцията, тъй че в случай че нямаме единодушие за тези промени, има огромна степен на възможност това да има отражение върху стабилността на държавното управление, в умозаключение сподели Славов. „ Надявам се, че сме задоволително зрели и няма да допуснем да се случи още веднъж неуспех ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР