Снощи Новак Джокович направи поредната си стабилна крачка към вечното

...
Снощи Новак Джокович направи поредната си стабилна крачка към вечното
Коментари Харесай

Новак! Крал на тениса или президент на Сърбия?

Снощи Новак Джокович направи следващата си постоянна крачка към безконечното великолепие на №1 в тениса!

Сърбинът завоюва за 7-и път финалите на АТП с безапелационна победа над младата звезда Яник Синер и стана рекордьор и по този индикатор. До момента дружно с Роджър Федерер имаха по 6 триумфа от финалния шампионат на най-хубавите за годината.

Просто числа

Сърбинът признава, че на 36 години изпраща един от най-хубавите сезони в кариерата си. И обстоятелствата го потвърждават –  спечели три трофеи от Големия шлем и записа единствено шест загуби. Джокера влиза в седмица №400 като №1 в международната класация и за осми път ще приключи на върха в нея календарната година. За 4-ти път в кариерата си той печели 7 трофеи през сезона. Повече е реализирал единствено през 2011 - 10 и 2015 - 11. Новак към този момент има 98 извоювани шампионата и пред него са единствено Роджър Федерер със 103 и Джими Конърс със 109.

Новак е безспорен водач по трофеи от Големия шлем – 24! На две от него е Рафаел Надал, който неотдавна анонсира идно завръщане на корта след травма. Отказалият се към този момент Федерер е с 20. 37-годишнията испанец отдавна се оплаква от контузии, само че с невероятна воля съумява да ги преодолее. Появата му още веднъж в игра ще резервира интригата за короната на краля на тениса за всички времена. Но домоментната статистика и сигурно късия небосвод за кариерите и пред двамата сигурно дава преимущество на сърбина.

Новак Джокович решително върви към №1 в тениса за всички времена и разногласието кой е най-велик всред тримата огромни – той, Роджър Федерар и Рафаел Надал като че ли намира своя все по-категоричен отговор.

Феновете имат своите желания за всеки един от тримата. Но цифрите изрично с в интерес на сърбина.



Подготовка на политическа кариера

Новак не се лимитира единствено с победи и интензивности в региона на тениса. По време на COVID-пандемията той изрично отхвърли да се имунизира, което го спря от присъединяване в серия шампионати, които можеше да затвърдят превъзходството му. Джокович обаче не изневери на позицията си в гонене на трофеи и й остана правилен до края.

По време на „ Ролан Гарос “ това лято След първата си победа на клея в Париж, сърбинът написа на обектива на камерата " Косово е сърцето на Сърбия. Спрете насилието ". Това се случи в деня, в който специфични елементи на полицията нахлуха със мощ в общински здания, с цел да вкарат новоизбраните кметовете в обитаемата най-вече със сърби северна част на страната.

Новак президент

Западната общественост не хареса този жест и Джокович беше остро подложен на критика. Политически анализатори обаче съзряха друго в това обръщение! Подготовка за бъдеща политическа кариера и даже кандидатура за президент на Сърбия! Пост, който за разлика от България подсигурява действителната власт, а не е единствено внушителен.

„ Това беше премислен ход, политически, провокативен и безапелационен. Накратко - характерен Джокович “, написа тогава „ Индипендънт “.



И неговият коментар имаше стремежи резултат: Олимпийският комитет на Косово неотложно прикани за следствие, потвърждавайки, че въпреки актът да не нарушава интернационалните тенис правила, това е рискова интервенция, която подхранва така и така трескавата атмосфера.

Не че Джокович се интересува доста от мнението на олимпийския комитет на Косово. Той в никакъв случай не се е въздържал да се занимава с проблемите в някогашна Югославия. И възгледите му са непоклатими.

Така през 2008 година, когато за първи път се разисква концепцията за обособяване на Косово от родината му, той написа в профила си в обществените мрежи: " Готови сме да защитим това, което е наше. Косово е Сърбия ".

Неговите възгледи може да нямат огромно значение за почитателите на тениса в Париж, Ню Йорк или Мелбърн. Но той не се обръща към тях. Когато написа на камерата, той има поради хората си вкъщи.

В Белград го считат за най-голямото благосъстояние на нацията си, единствената фигура, която излъчва национална еднаквост по целия свят. За доста от сънародниците му той е Сърбия. И Джокович е повече от наясно със статуса си.

В изявленията той постоянно приказва за детството си: по какъв начин е упражнявал, до момента в който родният му град е бомбардиран от силите на НАТО по време на разпадането на Югославия. Той приказва за това по какъв начин спорът е оформил чувството му за това кой е той. В съзнанието му постоянно е било " ние против света ".

Баща му - роденият в Косово Сърджан, от дълго време подхранва концепцията, че синът му е човек, който е осъден за възгледите си.

Когато Новак беше депортиран от Сидни, откакто не съумя да получи медицински доказателства за освобождение от имунизация, Сърджан го назова " съвременен спартанец ", който е " разпнат като Исус Христос ".

И когато се пенсионира, като евентуално най-титулуваният състезател в историята, политическото му бъдеще наподобява предопределено. А възможностите му да стане президент на Сърбия, в случай че го реши са големи!


Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР