Снощи до приключване на заседанието на Националния съвет на БСП

...
Снощи до приключване на заседанието на Националния съвет на БСП
Коментари Харесай

Ирена Анастасова, БСП: Предсрочните избори крият рискове за България

" Снощи до привършване на съвещанието на Националния съвет на Българска социалистическа партия нямахме друга информация. Знаем, че се поставят старания за събиране на болшинство, което е отговорност на мандатоносителя. Сериозно е усилието и се водят диалози с народни представители от другите парламентарни групи. "

Това съобщи заместник-председателят на Българска социалистическа партия и ръководител на Комисията по обучение и просвета в Народното събрание Ирена Анастасова в ефира на БНР и акцентира, че социалистите не вземат участие в тези диалози, които са отговорност на Политическа партия.

" Когато ние предходната година преговаряхме, водихме диалози с представители на управленията на обособените парламентарни групи. Сега много тежки думи се споделиха от страна на едните и другите договарящи сега - имам предвид " ИТН " и " Продължаваме промяната ", само че това е тяхно схващане за политиката и обстановката. Разумът е най-хубавия консултант в такива обстановки и по тази причина ние постоянно сме подхождали по този метод ", сподели още заместник-председателят на Българска социалистическа партия.

Според Анастасова в Националния съвет на Българска социалистическа партия надвива разбирането, че в актуалната обстановка е по-добре партийните ползи да бъдат загърбени и да мислим първо за страната си.

" Не постоянно сме печелили като партия, само че сходни дейности постоянно са били в полза на България. Когато сложим на везните плюсовете и минусите постоянно започваме с това кое е по-добре за страната ни ", заключи Анастасова.

" Ако гледаме социологическите изследвания, виждаме, че идващия парламент ще е също толкоз фрагментиран и с по-голяма неспособност за сформиране на държавно управление. Отивайки на предварителни избори значи, че до края на октомври няма да има опция за съставяне на кабинет, а това е интервала, в който би трябвало да се приема бюджета за 2023 година. И ние отново ще се окажем в обстановката като тази година да одобряваме бюджет със забавяне, а виждаме какви последствия има това ", изясни тя за рисковете пред страната ни, в случай че не бъде формирано държавно управление в този парламент и се стигне до предварителни избори и бе безапелационна, че в тази обстановка на редица рецесии нови избори не биха били преференциални за България.

Анастасова изрази вяра, че останалите от Има Такъв Народ и народни представители от други парламентарни групи ще проявят разсъдък. " Макар в последните дни да виждам, че разсъдък няма, изключително в ГЕРБ, които са тръгнали към разрушителни дейности. Те 12 години управляваха страната и такива институционални провали нанесоха, както и върху системите, че в случай че не се беше случило това ние щяхме да сме доста по-подготвени за идните рецесии ", съобщи депутатът от левицата за държанието народните представители в настоящата политическа конюнктура.

В умозаключение Ирена Анастасова сподели, че съгласно нея всички съдружни сътрудници са си научили уроците. " Затова ние през вчерашния ден в Националния съвет на Българска социалистическа партия взехме решение, че за възстановяване на връзката сред съдружните сътрудници би трябвало да се сътвори специфичен секретариат, където да се съгласуват решенията. Убедена съм, че в случай че е открито болшинство, то диалозите по отношение на личностите на министрите ще бъдат съгласувани съществено ", приключи тя.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР