Снимки: Цветан Томчев, ТРУДУспяхме да направим така, че вместо спорове

...
Снимки: Цветан Томчев, ТРУДУспяхме да направим така, че вместо спорове
Коментари Харесай

Премиерът Борисов в Благоевград: Вместо спорове и бой, заедно честваме паметта на героите

Снимки: Цветан Томчев, ТРУД

Успяхме да създадем по този начин, че вместо разногласия и пердах, дружно честваме паметта на героите. Всички ние дадохме образец в Европа. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на церемонията по взаимното честване на 115-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, на която участва и македонският му сътрудник Зоран Заев. Тя се организира на централния площад „Македония“ в Благоевград.

„Поздравявам сътрудника Ципрас и сътрудника Заев, че един десетилетен спор за името на Македония завърши. А какво ни даде това и какво ни даде договорът за добросъседство с България? Това че Македония получи покана от НАТО и ЕС“, посочи Борисов.

„ Успяхме да създадем по този начин, че вместо разногласия и пердах дружно се радваме и честваме героите. Те тогава не са се делели. Били са се един до друг и дружно са починали “, сподели министър председателят.

По думите му това, че на церемонията във връзка Илинденско-Преображенското въстание има македонски и български флагове дава образец в Европа. Борисов уточни, че с помощта на всички на Съвета тематиката за Западните Балкани е била сложена и не слиза от европейския дневен ред.

„Най-тежките договаряния ги организирахме ние на Балканите: България, Македония, Гърция, Сърбия и така нататък Тази тематика беше сложена и не слиза от европейския дневен ред“, каза той.
 Снимка: Цветан Томчев  Снимка: Цветан Томчев  Снимка: Цветан Томчев  Снимка: Цветан Томчев
„Благодаря за поканата да участвам през днешния ден тук. Така се построява другарство и добросъседство, по този начин се мисли за районния мир и стабилност“, сподели на собствен ред Зоран Заев.

На този ден означаваме и първата годишнина от контракта за другарство сред България и Македония, напомни Заев. „Няма по-голям знак от това. Правителствата на Македония и България демонстрираха висша политическа отговорност. Разпознахме момента и го сграбчихме“, акцентира той.

„Македония и България си подадоха ръце. Ръката на България пристигна в най-точния миг. Помощта, която през последните 12 месеца получихме от България и от държавното управление на премиера Борисов, беше от изключителна значимост за нас. Имаме историческия късмет да станем част от НАТО и Европейски Съюз. Аз знам, че България, както и до в този момент, ще продължава да бъде наш помощник“, сподели македонският посетител.
 Снимка: Цветан Томчев  Снимка: Цветан Томчев  Снимка: Цветан Томчев  Снимка: Цветан Томчев  Снимка: Цветан Томчев  Снимка: Цветан Томчев
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР