Снимки: БулфотоСъветът на посланиците в Скопие излезе с обща позиция,

...
Снимки: БулфотоСъветът на посланиците в Скопие излезе с обща позиция,
Коментари Харесай

Скопие: България прави опити за изнудване и търговия

Снимки: Булфото

Съветът на посланиците в Скопие излезе с обща позиция, в която упреква България в изнудване и търговия. Според тях, " македонският народ и нация не могат да бъдат обект на договаряне от никоя страна ".

Според тях България няма право да заплашва да блокира по пътя на евроинтеграцията на страната им.

Посланическият съвет поддържа изразените към този момент позиции от президента Стево Пендаровски и премиера Зоран Заев, че при такива условия и такива претенции няма отстъпки и взаимни отстъпки.

България заплаши да блокира пътя на Северна Македония към участие в Европейския съюз и съобщи, че би трябвало да признае, че както нейната национална еднаквост, по този начин и езикът имат български корени. Това стана ясно от изявление на външния ни министър Екатерина Захариева пред " Ройтерс ".

Това слага още едно предизвикателство за Македония, която се съгласи да добави " Северна " към името си, с цел да позволи десетилетия наред спор с Гърция и да разчисти пътя си за влизане както в Европейски Съюз, по този начин и в НАТО. Преименуваната Северна Македония се причисли към НАТО по-рано тази година.

България губи самообладание във връзка с нежеланието на Северна Македония да приложи контракта за добросъседство, който двете страни подписаха през 2017 година

София счита, че концепцията за македонска нация и език са основани в някогашна Югославия в края на 40-те години и че преди 20-те години множеството хора в района са се считали за българи.

Двете страни организираха диалози през последните две седмици, с цел да се опитат да разрешат различията си преди срещата на Европейски Съюз на 10 ноември по въпроса, само че с дребен триумф.

В четвъртък министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев съобщи, че се надява двете страни да намерят решение, само че сподели, че самоличността и езикът на страната не са за разискване.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР