снимка: pixabay.comТАСС цитира вестник Сайпръс мейл, според който един 67-годишен

...
снимка: pixabay.comТАСС цитира вестник Сайпръс мейл, според който един 67-годишен
Коментари Харесай

В Кипър се нормализира ситуацията след големия пожар с 4 жертви

снимка: pixabay.com

ТАСС цитира вестник " Сайпръс мейл ", съгласно който един 67-годишен мъж е бил арестуван през вчерашния ден по съмнение, че е провокирал пожара. Според изданието мъжът бил забелязан да пали стърнища.

С малко оптимизъм приключва един от най-мрачните дни за Кипър, предава кореспондентът на БНР на острова. Най-разрушителният в историята на страната пожар, който бушува от събота следобяд, се чака да бъде изцяло овладян довечера.

Четирима починали и неизчислими материални вреди остават по пътя му. Европейският съюз, Гърция, Израел и Италия изпратиха техническа помощ за огнената борба на острова, предава БНР.

Краят на огнения призрачен сън се вижда съгласно Департамента по горите, като се чака тази нощ опустошителният пожар да бъде изцяло овладян. Последните борби с него протичат по дългия му 40 километра периметър. От ранния следобяд няма дейни фронтове, само че огънят продължава да гори на доста места.

Пожарът, който раздруса Кипър, избухна към 14.00 ч. в събота в планински регион на област Лимасол, а през предходната нощ обхвана и част от прилежащата област Ларнака. Пламъците се разгръщаха стремително поради мощния вятър, а гасенето бе затруднено от недостъпния планински терен. Засегнати са повече от 10 села, като стотици техни поданици бяха евакуирани.

Смъртта на четирима млади египтяни, които изгубиха живота си в смъртоносния пожар, шокира Кипър. Младежите на възраст от 25 до 30 години са били селскостопански служащи в региона.

Министерството на външните работи на Кипър изрази своите съболезнования на фамилиите им и увери тях и държавното управление на Египет, че Кипър ще застане до фамилиите на жертвите на тази покруса и ще предложи всякаква поддръжка.

Огромни са вредите, нанесени на природата, като в пепел са превърнати 55 квадратни километра гори и горска растителност. Според специалисти 70 - 80 години ще са нужни за възобновяване на тази част от централната планина на острова.

Експерти ще влязат в изгорените региони, с цел да оценят нанесените вреди върху персоналното имущество и бизнеса. Предприемачи, занимаващи се със селскостопанско произвеждане в региона, към този момент обявиха, че са изгубили 100% от бизнеса си.

Правителството ще бъде до всички потърпевши и още в сряда ще бъдат оповестени първите ограничения за незабавна поддръжка, заяви президентът Никос Анастасиадис през днешния ден.

В събота и неделя за преодоляването на огъня бяха мобилизирани всички вероятни наземни и въздушни сили на страната – над 70 пожарни автомобила, 7 верижни машини, 10 цистерни и 11 самолета.

Кипър изиска интернационална помощ, с цел да се оправи със стихията. Още в събота два хеликоптера на английските военно-въздушни сили от базите им на острова се включиха в борбата.

Гърция и Израел изпратиха по два противопожарни самолета с екип огнеборци, които през днешния ден започнаха задачата си. На път е и помощ от Италия, бе оповестено в следобедните часове. Днес и Франция изрази подготвеност да окаже помощ за потушаване на пожарите.

С решение на съда за 8 дни в ареста остава арестуваният късно нощес 67-годишен кипърец, обвинен за палене на стърнища, от които вероятно е почнал пожарът.

След мощен публичен отговор складовете на доброволческите групи са претъпкани с материална помощ (храна, вода и дрехи) за потърпевшите хора.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР