Снимка: PexelsПочти половин милион ваксинирани в Румъния. Към днешна дата

...
Снимка: PexelsПочти половин милион ваксинирани в Румъния. Към днешна дата
Коментари Харесай

Почти половин милион ваксинирани в Румъния

Снимка: Pexels

Почти половин милион имунизирани в Румъния. Към днешна дата ваксинирани против Ковид са 460 000 души, оповестява в заглавие в. " Ромъния либера ", като се базира на данни на Националния комитет за съгласуваност на дейностите по имунизация.

По данни на комитета през последните 24 часа са били ваксинирани 38 346 души. До момента са имунизирани общо 459 567 души, от които 434 503 - с една доза, а 25 064 - с двете дози.

От началото на процеса по имунизация на 27 декември са регистрирани 1213 странични реакции, от които 377 местни с болежка на мястото на инжектиране и 836 общи странични реакции, като настинка, болки в мускулите и ставите, изнемощялост, алергии от вида на уртикарията, осведоми " Ромъния либера ".

Броят на поставените ваксини в Румъния от 27 декември насам слага страната на шесто място в Европейски Съюз след Германия, Италия, Испания, Франция и Полша, написа в. " Гъндул ". Данните на уеб страницата ourworldindata.org, представени от в. " Зиарул финанчиар " и организация Медиафакс, са окуражаващи - от ден на ден румънци са подготвени да се имунизират и бързо изчерпват местата в осведомителната платформа за насрочване на имунизация, показва вестникът.

Лицата, които подлежат на имунизация в Румъния сега, са медицинският личен състав, хората на възраст над 65 години, тези с хронични болести и чиновници от основни сфери за действието на страната. Хората, които желаят да се имунизират, се сблъскаха обаче с проблеми в работата на осведомителната платформа, дълго очакване в кол-центровете и липса на свободни места, написа " Гъндул ". На фона на дребното количество дози, пациентите не могат да насрочат имунизация през февруари. По същия метод стоят нещата за края на март - платформата не разрешава да бъдат избирани дни в този интервал. Властите оповестиха обаче, че от 8 февруари, когато ще бъдат отворени още веднъж учебните заведения, следва да дойдат нови по-големи количества ваксини, написа вестникът.

В. " Гъндул " цитира през днешния ден и материал на " Политико ", съгласно който Румъния се намира измежду първите страни в Европейски Съюз по отношение на темпа на имунизация и може да доближи задачата за имунизация през декември 2022 година Според " Политико " Европейски Съюз като цяло би трябвало да усили напъните за имунизация, с цел да реализира мечтаната цел. Според цитирания материал, в случай че се резервира сегашният ритъм на имунизация, Европейски Съюз може да реализира задачата за имунизация през март 2024 година Според " Политико " при настоящия ритъм на имунизация, България ще успее да имунизира популацията си едвам през 2040 година

В. " Адевърул " написа за обвинявания във имунизиране " с връзки " в окръзите Илфов и Тимиш. " Не можахме да се спасим от връзкарството даже и при имунизацията против COVID-19. Докато някои хора съблюдават разпоредбите, чакайки за място в осведомителната платформа, в някои центрове по имунизация се действа по различен метод. Трябва единствено да познаваш който би трябвало и си изтеглил печелившия билет ", разяснява " Адевърул ".

Вестникът разказва случай в градската болница в Дета, окръг Тимиш, където 30 души, планувани за имунизация в неделя, 24 януари, не са били ваксинирани, тъй като имунизациите са били сложени на други хора. Местният епидемиолог решил да имунизира лица, които не са имали планувана имунизация, само че пристигнали непосредствено в болничното заведение.

Директорът на Дирекцията по публично здраве в Тимиш Флавиус Чока изясни, че имунизираните лица са били на възраст над 65 години, такива с хронични болести или мъчно продвижни хора. По думите на Чока това е била повода локалният епидемиолог да реши да ги имунизира. Пациентите, които са имали планувана имунизация, са били презаписани за идващите дни, написа " Адевърул ". Директорът на Дирекцията за публично здраве в Тимиш призна, че това не е обикновено и уточни, че ще изпрати екип в центъра за имунизация, който ще организира диалози, тъй че сходни обстановки да се избегнат в бъдеще.

В окръг Илфов нещата стоят още по-зле, показва " Адевърул ". Ваксинирани са били лица, които нямат здравословни проблеми, а имат връзки и познанства с лекари в центъра. Пациентите с планувана имунизация са били презаписани за други дни, написа вестникът. Националният координатор на акцията по имунизация доктор Валериу Георгица съобщи, че в случай че тази информация се удостовери, окръжната Дирекция по публично здраве ще би трябвало да направи оценка на активността на локалния център по имунизация.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР