Снимка PexelsОстри реакции в Сингапур срещу приложение за проследяване на

...
Снимка PexelsОстри реакции в Сингапур срещу приложение за проследяване на
Коментари Харесай

Властите в Сингапур: Приложение за последяване на контактни лица дава сведения на полицията

Снимка Pexels

Остри реакции в Сингапур против приложение за следене на контактни лица. Властите в Сингапур оповестиха, че полицията ще може да употребява персоналните данни от приложение за следене на контактни лица на инфектирани с COVID-19 за престъпни следствия, оповестява „ Гардиън ”, представен от

Властите декларират, че данните са криптирани, съхраняват се на локално равнище и се съхраняват единствено в случай че някой има позитивен тест. Аргументът е, че благодарение на тази информация ще могат да се разкриват закононарушения, само че не липсват опасения, че разширението на достъпа до тези масиви ще се увеличи рискът от злоупотреби.

Случаят има световна значителност, тъй като дейностите на сингапурските управляващи при издирването и изолирането на евентуално инфектирани бяха посочени за образец в целия свят.

В България също беше основано приложение за следене на контактни лица, само че то се оказа несполучливо – в това число и поради опасения на потребителите от нерегламентирано следене.

TraceTogether е приложение за телефон и „ Блутут “ тракер, основани през март 2020 година, които наблюдават с кого сте били в контакт. Използва се от близо 80% от популацията на Сингапур – 5,7 млн. души.

Ако някой има позитивен тест за COVID-19, събраните данни разрешават на управляващите да се свържат бързо с всеки, който може да е бил инфектиран. Дневникът за контакти на потребителя се качва на сървър, ръководен от държавния здравен отдел. Властите настояват, че данните се съхраняват единствено за 25 дни и по-късно се криптират, с цел да се предотврати достъп до тях от трети страни.

В декларацията за дискретност на уеб страницата на приложението се споделя, че: „ данните ще се употребяват единствено за следене на контакти COVID-19 “. В понеделник същата тази декларация е обновена и към нея е добавено, че „ упълномощени полицейски чиновници могат да се базират на пълномощията на Наказателно-процесуалния кодекс и да употребяват данни от приложението за престъпни следствия ”.

Иначе казано – чиновниците на реда могат с няколко клика да извадят данни за всички хора, с които сте се срещали през последните повече от три седмици: какъв брой пъти, за какъв брой време и къде.

„ Сингапурската полиция има пълномощия да получава и употребява всевъзможни данни, в това число и от TraceTogether, за условия, при които засягат сигурността и сигурността на жителите ”, съобщи министърът на вътрешните работи Дезмънд Тан.

Голяма част от сингапурското население е обезпокоеното за отбраната на персоналните си данни и злоупотребите, до които може да докара решението на ръководещите. „ Повечето хора са ядосани, усещат се излъгани, като че ли непрекъснато са следени. Правителството доста пъти ни уверяваше, че системата ще се употребява единствено за следене на контактни лица, само че в този момент ненадейно прибавиха това ново предизвестие “, споделя жител пред Би Би Си.

„ Притесненията са съсредоточени върху проблемите със сигурността на данните, свързани със събирането, потреблението и съхранението им “, допълват адвокати.

Евентуален „ теч “ на информация може да даде необятно поле за изява на изнудвачи, измамници и всевъзможни други лица, които имат финансова или друга полза от навлизането в персоналния живот на почтени хора.

Експерти предизвестяват, че това, което се случва в Сингапур, е образец за евентуален призрачен сън за поверителността на персоналните данни, които могат да се случват в бъдеще с цифровите приложения за следене на контакти.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР