Снимка: PexelsНовото ръководство на Александровска болница вече официално бе вписано

...
Снимка: PexelsНовото ръководство на Александровска болница вече официално бе вписано
Коментари Харесай

Александровска болница вече има ново ръководство

Снимка: Pexels

Новото управление на Александровска болница към този момент публично бе вписано в Търговския указател. Новината заяви във фейсбук профила си доцент Александър Оскар.

" След траяли няколко седмици обструкции от страна на остарялото управление, от през днешния ден най-старата болница в България е с нов шеф - доктор Атанас Атанасов! Пожелавам на него и неговия екип триумф и попътен вятър в нелеката задача по стабилизирането на положението на болничното заведение след пагубното ръководство, довело до тежкото състояние, в което се намира. Ние, лекарите, сестрите и чиновниците ще ви оказваме помощ! ", написа той.

До промяна на ръководството в университетската болница се стигна след сигнал на доцент Оскар за документна машинация и липса на бистрота. В този сигнал началникът на клиниката по офталмология в лечебното заведение е показал, че в качеството си на представител на страната в Съвета на шефовете е бил свикан да подпиши 14 протокола от 14 непроведени съвещания на същия съвет.

" По никакъв метод не бях уведомяван за тях. Във всеки протокол има решения за консумиране на някаква сума пари, като общо за тези 14 протокола са към 30 млн. лева ", съобщи пред bTV лекарят.

От думите му стана ясно, че за последната финансова година задълженията са се нараснали с близо 6 млн. лева, а просрочията с 3 млн. лева Доц. Оскар уточни и че от година насам не е имало съвещания на съвета на шефовете поради пандемията от COVID-19.

След осъществената по разпореждане на служебния министър Стойчо Кацаров инспекция, беше открито, че посочените от доцент Оскар обстоятелства са достоверни, а общият дълг на лечебното заведение от 2013 година насам е в размер на 70 млн. лева

В резултат, със заповед на министър Кацаров за изпълнителен шеф беше назначен доктор Атанас Атанасов, някогашен шеф на МБАЛ Шумен, за ръководител на Съвета на шефовете - ревматологът от УМБАЛ " Св. Иван Рилски " проф. Румен Стоилов, а третият член на борда е юристът Гергана Андреева.

Новото управление обаче беше възпрепятствано да поеме функционалностите си, защото от Търговския указател отхвърлиха да го впишат поради " несъгласия в акта на здравния министър ". Впоследствие Софийският градски съд спря вписването на новото управление на УМБАЛ " Александровска ", до момента в който остарялото апелира освобождението си.

В поредност от медийни изяви, шефът на болничното заведение проф. Борис Богов и ръководителят на Съвета на шефовете проф. Димитър Буланов уверяваха, че болничното заведение е в устойчиво финансово положение и че назначението на пълномощник " не е добра концепция ".

Доц. Александър Оскар подаде оставката си като член на борда. В претекстовете си той акцентира, че подредената по негови сигнали инспекция е довела до " неприемлив напън от страна на управлението на болничното заведение във връзка с лекари и медицински личен състав, които бяха принудени против закани за опазване на работни места да подписват заявления в поддръжка на управлението ". 

Междувременно от обява в " Капитал " стана известно, че до момента в който е бил изпълнителен шеф, а след това и ръководител на Съвета на шефовете проф. Димитър Буланов е бил в спор на ползи, защото е имал подписани още и цивилен контракт, и трудов контракт с УМБАЛ " Александровска ". По тези учредения КПКОНПИ стартира инспекция.

" Излезе, че проф. Буланов има правни отношения с болничното заведение. Има два контракта - един трудов и един цивилен. Това е проблем, тъй като той, като самостоятелен член, няма право да има трудови взаимоотношения с лечебното заведение. Договорът е нарушен по две точки ”, уточни по Нова телевизия зам.-министърът на опазването на здравето доктор Димитър Петров.

Междувременно Софийският градски съд за следващ път спря вписването на промяната на борда на Александровска болница по искане на доктор Буланов, който апелира освобождението си " заради несъответственост ".

С днешното регистриране на новото управление в Търговския указател сагата с ръководството на най-старата университетска болница у нас завърши.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР