Снимка: PexelsДоклад разкри, че е имало нерегламентирано видеонаблюдение в Правителствена

...
Снимка: PexelsДоклад разкри, че е имало нерегламентирано видеонаблюдение в Правителствена
Коментари Харесай

Доклад разкри: Имало е нерегламентирано видеонаблюдение в Правителствена болница

Снимка: Pexels

Доклад разкри, че е имало нерегламентирано видеонаблюдение в Правителствена болница в София. Става дума за камери и микрофони в болничните стаи на висшия държавен уред. Докладът е на проверяващи след промяната на управлението на заведението, оповестен в интернет от уеб страницата " Бърд ".

В него са посочени и съмнителни публични поръчки за техника на повишени цени към обвързвана компания.

Докладът визира предходното ръководство. В него написа: " има видеонаблюдение и микрофони в болничните стаи и кушетките в специфичното поделение, обслужващо висшия държавен уред, както и по кабинети ".

То е било конфигурирано от частна компания и никой не е имал достъп до записите. За БТВ от болничното заведение бяха сбити: " Докладът от месец юли е предаден на Министерството на здравеопазването и всички открити практики са прекъснати със заповед. Към момента на територията на болничното заведение действа само регламентираното от закона видео наблюдаване за сигурност. "

Видеонаблюдението се среща и в лечебни заведения, само че в случай че не е за охранителни цели в общи пространства, то е нелегално, разяснява юристът по здравно право Мария Петрова: “В годините бяха правени опити за нечиста сделка, че това е за предварителна защита на така наречен лекарски неточности, за предварителна защита за източване на касата или за предварителна защита на използването на избрани медицински консумативи. Нищо от това не е правилно. Най-малкото тъй като законът не разрешава тези записи, направени по този метод да бъдат употребени като доказателствено средство ”, съобщи Петрова.

Според нея записите на пациенти са закононарушение, само че отчетът не е задоволителен за доказването им в Лозенец. Тук не излиза наяве има ли действителни такива, от по кое време са и къде са. Потърсихме доставчика на техниката - компания „ Медилон “. Според проверяващите тя е имала съгласуваност с тогавашното управление. Доставяла е и материали на болничното заведение на повишени цени - да вземем за пример дозатор за сапун за 685 лева, написа в отчета.

Предишният шеф на болница " Лозенец " Любомир Спасов не бе открит за коментар на мобилния си телефон.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР