Снимка PexelsД-р Момчил Баев коментира с писмо до медиите последните

...
Снимка PexelsД-р Момчил Баев коментира с писмо до медиите последните
Коментари Харесай

Д-р Момчил Баев: Първи сме по смъртност в Европа и света

Снимка Pexels

Д-р Момчил Баев разяснява с писмо до медиите последните данни от Единния портал:

България още веднъж е преди всичко по четиринадесетдневна смъртност в Европа и света на база 100 000 население съгласно ECDC.

23.8% са позитивните проби от изследваните 4 213. Нови 105 души са настанени в лечебни заведения, като още шест души са в интензивни структури, написа медикът, цитират от Dnes.bg.

 26.21 души е четиринадесетдневната смъртност на 100 000 население.

Обработените проби за миналите 24 часа са относително дребен брой, само че остават близо до нормалните за събота. Три седмици след въвеждането на по-строгите противоепидемични ограничения процентът позитивни проби падна фрапантно. Въпреки това е доста по-висок от избрания за сериозен от ECDC предел - 4%.

Новите случаи са на най-ниското си равнище за събота от 17.10.2020 година насам. Предходната събота са регистрирани 3097 позитивни, само че при над 8500 теста. Хоспитализираните и интензивните още веднъж бележат растеж през първи почивен ден, само че на седмична база ще евентуално ще отчетем спад и при тези индикатори. Обявените за излекувани са повече от новите, само че са надалеч от рекордния брой през миналите две седмици.

Починалите и откритите медици са намалели спрямо делничните дни, само че това е в границите на естественото за събота и неделя. Заради спецификите при организацията на работа в лечебните заведения не всички проби се изпращат за обработка, както и не всички данни се вкарват навреме. В София се вижда забележителен спад при записаните нови случаи. Във Варна, откъдето през седмицата беше обявено, че здравната система е в сериозно състояние, не престават да се регистрират огромен брой новоустановени.

Първите ограничавания в края на октомври бяха върху активността на нощните заведения, присъствените занятия на гимназиален стадий в междинното обучение и студентите. Към 12.11. прогимназиален стадий също мина в онлайн режим на образование, а на 27.11. цялата система на междинното обучение, детските градини и яслите минаха в ДО, а заведенията за хранене и фитнес центровете преустановиха краткотрайно своята активност.

 Всички дневни данни регистрирани нагоре, както и изложените ограничавания, като съществени предпоставки за ограничение на разпространяването на болестта са следвани от извода, че ограниченията работят и тяхното деяние би трябвало да бъде удължено.   “Мекото затваряне ” оказва нужното въздействие върху повсеместното навлизане на вируса. Постигането на трайни резултатите изисква продължение на напъните в тази посока.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР