Снимка PexelsАдминистрацията на президента на САЩ Джо Байдън одобри първата

...
Снимка PexelsАдминистрацията на президента на САЩ Джо Байдън одобри първата
Коментари Харесай

САЩ сключи първата си оръжейна сделка с Тайван

Снимка Pexels

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън утвърди първата си продажба на оръжия на островната народна власт Тайван. Потенциалната договорка е за 750 милиона $ на фона на възходящото напрежение в връзките с Китай. Сделката планува продажбата на 40 нови самоходни оръдия M109 и съвсем 1700 комплекта за превръщане на снаряди в по-прецизни муниции с GPS, се споделя в известие на Държавния департамент до Конгреса в сряда, съобщи Investor, представена от 

Предложената продажба би трябвало да премине през развой на разглеждане в Конгреса и по-късно посредством договаряния сред Тайван и изпълнителя BAE Systems Plc, който също по този начин дава на американската войска най-новата версия на самоходните оръдия, преди да бъде подписан договорът и да бъдат избрани периодите за доставка. Китайското външно министерство разкритикува продажбата и съобщи в четвъртък, че Пекин ще предприеме контрамерки " според от развиването на обстановката ". Китай наложи неуточнени наказания против отбранителната единица на Boeing Co., Lockheed Martin Corp. и Raytheon Technologies Corp. предходната година, откакто Съединени американски щати утвърдиха продажбата на оръжия на Тайван от фирмите.

Администрацията на президента на Тайван изрази благодарността си към Съединени американски щати, заявявайки, че оръжията ще дадат на Тайван по-голяма убеденост в обезпечаването на мира. " Тайван ще продължи да задълбочава съдействието със Съединени американски щати и други сходни страни ", съобщи представителят Чан Тун-Хан в онлайн изказване. Тайванското министерство на защитата съобщи, че чака продажбата да влезе в действие след един месец.

Китай вижда Тайван като част от своята територия и не изключва потреблението на мощ в устрема към обединяване. Президентът Си Дзинпин назова желанието на страната си да получи надзор над Тайван " историческа задача " в тирада, отбелязваща 100-годишнината на Китайската комунистическа партия. Американският министър на защитата Лойд Остин назова Китай основна опасност, която дава приоритет на разноските на Съединени американски щати за защита.

Китайските военни самолети са нахлували в южната част на зоната за идентификация на Тайван общо 87 дни през 2020 г.-повече от предходните пет години, взети дружно - и към този момент са надхвърлили този брой единствено през тази година.

Предложението " служи като навременно увещание за тясното партньорство за национална сигурност сред Съединените щати и Тайван ", защото Китай понастоящем съвсем всекидневно нарушава зоната за идентификация на тайванската Противовъздушна отбрана ", сподели Рупърт Дж.Хамънд-Чеймбърс, президент на американско-тайванския бизнес съвет. " Надяваме се също по този начин да забележим спомагателни оферти от администрацията на Байдън за даване на нови благоприятни условия на Тайван както за разширение на сегашната си военна база, по този начин и за по-нататъшно възстановяване на многопластовия си капацитет за самоотбрана ".

Предложената продажба на самоходно оръдие модел А6 ще усили наследствения ресурс от самоходни оръжия на по-ранния модел M109 в Тайван и ще усъвършенства способността му да се опълчи на китайската наземна инвазия. Комплектите за точно ориентиране ще преобразуват 155-метровите снаряди с GPS навигация за по-голяма акуратност. Американската Армия разположи сходни комплекти.

Сделката включва освен оръжейна платформа и комплекти за точно ориентиране, само че също по този начин и съоръжение за материално-техническо обезпечаване и програмен продукт, както и 20 транспортни средства M992A2 за превозване на муниции, които ще следват самоходните оръдия в борба, както и GPS-приемници за оръжейни платформи, механически управления, снаряди и димни гранати. Новият пакет следва други продажби на Тайван, утвърдени предходната година от администрацията на Тръмп, в това число 66 нови самолета F-16 Block 70 от Lockheed Martin Corp. и евентуалната продажба на Boeing Co за 2,4 милиарда $. Противокорабни ракети " Харпун " за брегова защита също са включени в контракта.

Още един пакет от края на администрацията на Тръмп включва 135 ракети за наземно проваляне с нараснал обхват от Boeing на стойност 1 милиард $, в случай че цялата продажба се осъществя, 436 милиона $ за мобилни артилерийски ракетни система Himars произвеждане на Lockheed и 367 милиона $ за датчици за наблюдаване и разузнаване от Raytheon Technologies Corp., които ще бъдат конфигурирани на самолети. От 2010 година насам Съединени американски щати оповестиха, че са продали оръжия на Тайван за повече от 23 милиарда $.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР