Снимка:Okras, УикипедияДесетки хиляди привърженици на опозицията протестираха вчера в отговор

...
Снимка:Okras, УикипедияДесетки хиляди привърженици на опозицията протестираха вчера в отговор
Коментари Харесай

Монд: Лукашенко избра стратегията на изпепелената земя срещу протестиращите

Снимка:Okras, Уикипедия

Десетки хиляди последователи на опозицията стачкуваха през вчерашния ден в отговор на апела на опозиционната лидерка Светлана Тихановска, написа френският в. " Либерасион ", като пита дали това е " последната глътка независимост " за Беларус, представен от.

В центъра на Минск през вчерашния ден се събраха сред 100 и 200 хиляди души, макар заканите на президента Лукашенко да вкара ред в страната. Разпространените фрагменти на военни камиони и на коли със чиновници от специфичните полицейски елементи ОМОН бяха публикувани в обществените мрежи, само че не съумяха да откажат съперниците на режима да вземат участие в протестните акции.

Беларуският президент Александър Лукашенко избра тактиката на " изпепелената земя " против протестиращите, написа френският в. " Монд ".

Опасенията за готовността на режима да постави завършек на стачките се ускоряват. За тези, които се съмняваха, Лукашенко подсети по допустимо най-демонстративния и трагичен метод, че даже изправен пред невиждано протестно придвижване, ще се бори до последно и може да въвлече страната в серпантина на насилието. Това е смисълът на фрагментите, публикувани ловко през вчерашния ден от неговите пресслужби: Лукашенко каца с хеликоптер зад оградата на президентския замък. Облечен в черно и с бронежилетка, президентът носи автомат. Придружава го 15-годишният му наследник, облечен във военна униформа. Лукашенко прави няколко стъпки и пита " Има ли още някой там? "

Управляващият от 26 години водач даде обещание тази седмица да " реши казуса " с митингите, които съгласно него са резултат от скрит план на Запада. Той даже сложи армията в положение на подготвеност, като упрекна НАТО, че прави маневри на границата с Беларус, напомня френският в. " Фигаро ".

Демокрацията е под блокада от Вашингтон до Минск - и губи борбата, написа английският в. " Гардиън ". Предполагаемият успех на западните демократични полезности, наименуван " краят на историята " през 90-те години на предишния век, към този момент в действителност наподобява слабовероятен.

Би било окуражително да мислим, че в случай че Русия предприеме военна интервенция в Беларус - както направи в Украйна и Грузия - Европейски Съюз, Съединени американски щати и НАТО най-сетне ще теглят чертата и ще кажат твърдо на Владимир Путин: " Не още веднъж. Стига към този момент с вашата открита експанзия, секрети интервенции, " дребни зелени човечета, хакерски атаки, интервенция в избори и убийства. Ако в действителност желаете нова Студена война със Запада, ние сме подготвени - и Русия ще загуби, както предишния път ".

Би било окуражително, само че е нереалистично. Както сподели реакцията на Европейски Съюз на събитията в Беларус, една от главните грижи на европейските водачи е да не провокират съветския президент. Наистина, те споделиха на Путин да не се намесва. Но в подмяна дадоха обещание да не се намесват. Европейски Съюз изрази взаимност с народа на Беларус, само че се оказа, че солидарността значи лимитирани наказания и поддръжка за " народен разговор ", който режимът към този момент отхвърли.

За смелите протестиращи в Минск, опитващи се да сложат завършек на една тирания, предпазливостта на Европа несъмнено е огромно отчаяние.

Дори оставяйки европейския напън встрани, Путин има положителни аргументи да се въздържа - не на последно място тъй като си прави сметката, която явно се удостоверява, че един отслабен и затова по-сговорчив Александър Лукашенко, ще се задържи на президентския пост. Предсказанията, че неустойчивостта в Беларус може да докара до сходни събития в Русия, в този момент също наподобяват пресилени. Изглежда, че това ще бъде още една победа за Кремъл - и още едно проваляне за силите на демократичните промени, написа английското издание.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР