Снимка Колин О,БрейдиСмъртта на Атанас Скатов разтърси не само България,

...
Снимка Колин О,БрейдиСмъртта на Атанас Скатов разтърси не само България,
Коментари Харесай

Американски алпинист последно видял Атанас Скатов: Прегърнахме се и си обещахме да изпием по едно в базовия лагер

Снимка Колин О,Брейди

Смъртта на Атанас Скатов раздруса освен България, само че и алпинистите по целия свят.

Американският планинар Колин О`Брейди, който също е в зимната експедиция на К2 (8611 метра), описа, че е последният човек, срещнал и разговарял с Атанас Скатов. Българинът почина в петък, слизайки към Базовия лагер след несполучливия опит по покоряването на втория по височина връх на планетата. О`Брейди също се спускал надолу, тръгвайки към час преди българина от Лагер 3 (7350 метра).

В обществените мрежи американецът разгласява последната снимка (под публикацията) и последния диалог със Скатов. О`Брейди описа в трогателен пост какво са си говорили и дали обещание: 

" Направих тази фотография на моя другар Атанас Скатов тъкмо в 8:30 часа в петък, преди да напусна Лагер 3, с цел да тръгнa надолу. Час по-късно, до момента в който е правел същото, е паднал и намерил гибелта си. Най-лошите ми страхове се сбъднаха. Разбрах за случилото се по радиото, до момента в който към момента бях в Лагер 2. Трябваха ми много старания, с цел да се събера, с цел да не позволи неточност при слизането си. Все още не мога да схващам, че го няма. 

Чакам го да влезе в палатката в Базовия лагер и да пусне някоя смешка. Усмивката и шегите му бях заразителни. 

Атанас беше доста умел планинар, като към този момент беше събрал 10 от 14-те най-високи върхове в света, К2 щеше да бъде 11-тият му. Точно преди да създадем тази фотография си говорехме за разочарованието, че не сме достигнали върха. Но не се ядосвахме. Вместо това в големия си позитивизъм на Атанас се наслаждавахме на шанса си да бъдем там, където бяхме, гледайки грандиозната панорама пред нас от Лагер 3 на К2 през зимата - сюрреалистично. 

Прегърнахме се, като си обещахме да изпием по едно вечерта в Базовия лагер, когато и двамата се върнем. Тръгнах надолу и се прибрах в Базовия лагер. Той е тръгнал надолу малко след мен. Това ще е последният ми спомен от моя другар. 

Приятелката му Шени беше в Базовия лагер с нас през цялата експедиция. Палатката им бе до нашата. Сърцето ми се къса за нея, цялото му семейство, другари и близки. Не мога да намеря подобаващи думи, с цел да опиша това, което усещам. Затова ще спра да пиша и ще обобщя всичко с тази фотография ", написа Блиц.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР