Снимка: Канал 3Правен прецедент в Бургас. Става въпрос за дело

...
Снимка: Канал 3Правен прецедент в Бургас. Става въпрос за дело
Коментари Харесай

Правен прецедент - до 6 години затвор грозят мъж от Бургас, лекувал се с марихуана

Снимка: " Канал 3 "

Правен казус в Бургас. Става въпрос за дело за владеене на марихуана с здравна цел, оповестява " Канал 3 ".

44-годишният Васил Тончовски е неработоспособен след тежка автомобилна злополука, претърпяна преди 10 години. От няколко години Васко към този момент не е в инвалидна количка. Прави опити да проходи и да работи.  Живее с 223 лв. инвалидна пенсия, която стига единствено за храна и памперси и надалеч не доближава за медикаменти. За да облекчи болките си, той употребява особено приготвено масло от марихуана. Заради това обаче Васил е измамен под отговорност. За владеене на 55 грама марихуана.   

„ За мен това вещество е моят живот. Това ми оказва помощ на болките, които имам. Аз съм с доста интервенции и с цел да нямам такива болки аз подържащо си взимам всеки ден масло. Когато нямам масло не е живот за мен. Това е моя аспирин, не знам по какъв начин да го назовавам, моето лекарство ”, съобщи пред Канал 3 Васил Тончовски.

За маслото Васил е научил от своя другар Дмитрий. 31-годишният мъж е диагностициран с рядка левкемия, която лекува точно с марихуана.

„ Просто аз започнах да използвам маслото и бяха ми създали осем курса химиотерапия. Но аз от първия крус влязох в цялостна ремисия, от там последва лека запечатваща химиотерапия и ми напрвиха трансплантация. Дори по време на трансплантацията използвах маслото и вижте ме след година и осем месеца ”, споделя Дмитрий Димитров.

Ако бъде приет за отговорен, обаче Васил може да получи от 1 до 6 години затвор, поради обременено правосъдно минало. А в случай че лекарството му бъде спряно, за Васил различен сурогат няма.

„ Смърт. Това е. Няма различен сурогат. Лечение с доста медикаменти, които единствено разрушават вътрешностите, не е живот това. Аз съм избрал различната медицина, желая да пребивавам. Не желая толкоз млад да си умра ”, безапелационен е Васил Тончовски.

Билал Бърноуи - другар на Васил, пък добавя:

„ В неговото му положение просто е безумно да влезе в пандиза, защото по този метод той си приема медицината. Живот и здраве чакаме да проходи още веднъж ”.

Защитата на Васил Тончовски желае правенето на сложна екпертиза от невролог, уролог, психиатър и физиотерапевт. Тя би трябвало да даде пояснение и по какъв начин марихуаната усъвършенства положението му.

„ Прецедент е, само че не е единствен казус. В България има и други такива случаи. Аз чакам от ден на ден и повече сходни случаи да се появяват ”, разяснява юрист Радослав Николов.

Според отбраната излаз от създалата се обстановка би могъл да бъде открит, в случай че Министерството на здравеопазването издаде на Васил позволение за владеене на 50 грама марихуана за медицински цели.

Процесът продължава през октомври.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР