Снимка: Getty Images Категоричното, макар и изненадващо решение на кралицата на

...
Снимка: Getty Images
Категоричното, макар и изненадващо решение на кралицата на
Коментари Харесай

Кралицата на Дания абдикира, за да спаси короната и брака на сина си

Снимка: Getty Images

Категоричното, въпреки и изненадващо решение на кралицата на Дания Маргрете да постави завършек на ръководството си и да съобщи трона на сина си принц Фредерик е остроумен и добре премислен ход на Нейно Величество. Само по този начин може да избави монархията в страната и най-много да предотврати края на брака на престолонаследника със брачната половинка му Мери, откакто в медиите излезе информацията, че той й е изневерявал с мексиканска звезда, настояват кралски специалисти.

 

Кралица Маргрете години наред твърдеше, че ще остане на трона до гибелта си. Но на връх Нова година шокира сънародниците си -  в обичайното телевизионно послание разгласи, че абдикира в интерес на сина си. Това ще се случи на 14 януари, когато ще се навършат 52 години, откогато се е възкачила на трона, трансформирайки се в най-дълго управлявалия монарх в датската история.

 

Според кралските специалисти Маргрете " съзнателно " е хвърлила " огромна бомба " в най-подходящия миг, с цел да обезпечи бъдещето на датското кралско семейство и неговия " максимален актив ", принцеса Мери, която се радва на необятна известност измежду обществото в страната и даже постоянно е сравнявана с близката си другарка - принцесата на Уелс, Катрин.

 

Преди по-малко от две седмици принцесата, която е родена в Австралия, беше видяна разплакана, като малко по-късно изненадващо показа и пост за самотата. Това се случи единствено няколко дни откакто брачният партньор й принц Фредерик беше сниман в Мадрид, в компанията на известната мексиканка Геновева Казанова, което мигновено докара до слуховете, че й изневерява.

 

Кралица Маргрете даде трона на сина си Фредерик

Снимки: Getty images

" Мисля, че Маргрете може да се е тормозила, че бракът им е в неволя и по тази причина е трябвало да работи. Тя постоянно е считала, че Мери е фантастично допълнение към кралското семейство и в случай че е имала подозрение, че тя може да напусне сина й, това щеше да бъде пагубно. Сега се надява, че Фредерик и Мери ще изгладят всички разлики между тях и дружно ще работят като новите крал и кралица на Дания ", споделя английският кралски публицист Фил Дампиър.

 

Катрин с принцеса Мери и кралица Маргрете

Снимка: Getty images

Самата кралица разгласи, че е взела окончателното решение за абдикацията си, откакто при започване на годината претърпя интервенция на гръбнака. " Тази интервенция ме накара да помисля за бъдещето - дали не е пристигнало време да оставя отговорността на идващото потомство. Реших, че в този момент е подобаващият миг ", съобщи Маргрете в годишната си тирада, изказвайки признателност към датската общност през миналите години.

 

Наричана нежно Дейзи, кралица Маргрете е известна с навиците си да пуши и отхвърля мобилните телефони и интернет - обявявайки се за " доста щастлива " без тях.

 

В новогодишната си тирада, кралицата разгласи Абдикацията си

Снимка: AP/БТА

По време на престоя си на трона кралица Маргрете продължава да работи като художник и е добре известна с любовта си към изкуствата.

 

Тя работи в разнообразни художествени формати от 70-те години - живопис, църковен текстил, акварел, гравюри, илюстрации на книги, декупаж, сценография. В началото на 70-те години тя илюстрира датските издания на " Властелинът на пръстените " на Толкин под псевдонима Ингахилд Гратмер, напомня " Холивуд рипортър ".

  

Снимка: БТА/AP

Датската кралица е и почетен член на Асоциацията на датските сценографи.

 

Освен това има пристрастеност към археологията и е взела участие в няколко експедиции. Учила е в Обединеното кралство, прекарвайки известно време в Girton College в Кеймбридж и Лондонското учебно заведение по стопанска система.

 

През 1967 година тя се омъжва за френския посланик Анри дьо Лаборд дьо Монпеза, консорт Хенрих. Анри напусна този свят през 2018 г, а приживе самичък разгласи, че не желае да бъде погребван до брачната половинка си, защото не е получил царско звание, което да го сложи на равна позиция със брачната половинка му. Затова и упорства да не бъде заровен в кралската гробница.

 

Със брачна половинка си консорт Хенрих

Снимка: Getty Images

През есента на 2022 година Маргрете изненада фамилията си и обществото с изказването си, че ще лиши четирима от внуците си от монархическите трофеи. Дворът на най-старото кралство в Европа оповести, че от 1 януари четирите деца на принц Йоаким - най-малкия наследник на Маргрете, към този момент няма да носят купите принц или принцеса, а граф и графиня на Монпеза.

 

" С решението си Нейно Величество кралицата желае да сътвори рамка за четирите си внука, значително, с цел да могат да оформят живота си без рестриктивните мерки на специфичните условия и отговорности, които произтичат от формалната връзка с кралското семейство като институция ", се показва в изказването.

 

Кралицата на 80-ия си празник

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

А кой е принц Фредерик, който ще наследи трона на Дания?

 

В началото на 90-те години на предишния век, престолонаследникът на Дания беше по-известен в обществото повече като принц купонджия, в сравнение с като сериозен член на кралското семейство. Възприятията към него започнаха да се трансформират след дипломирането му в специалността политически науки. По време на следването си прекарва известно време в Харвард под името Фредерик Хенриксен. По-късно служи и в датския флот.

 

Getty Images/Guliver Photos

55-годишният предстоящ крал беше избран като храбрец, откакто през 2000 година взе участие в 4-месечна ски експедиция през Гренландия. Тогава той беше приет в болница при случай с шейна и скутер. Той е и огромен последовател на опазването на околната среда.

 

" Не желая да се затварям в цитадела. Искам да бъда себе си, човешко създание ", сподели той в изявление, настоявайки, че ще се придържа към тази концепция даже откакто заеме трона. 

 

Родената в Австралия принцеса Мери е израснала в Тасмания и работи като юрист, когато се среща с Фредерик. Първата им среща е в бар в Сидни, по време на Олимпийските игри. Тогава тя не е наясно, че той е принц.

 

Мнозина ги дефинират като съвременни кралски особи, които са създали всичко допустимо, с цел да дадат естествен живот на четирите си деца, включително ги записаха в общински учебни заведения.

Автор: dir.bg

 

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР