Снимка: ЕПА Едностранното решение на американския президент Доналд Тръмп да

...
Снимка: ЕПА Едностранното решение на американския президент Доналд Тръмп да
Коментари Харесай

Пет европейски държави се обявиха срещу решението на Тръмп за Ерусалим


Снимка: ЕПА

Едностранното решение на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел опонира на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и " благоприятства вероятността за мир в региона ".

Това се споделя в декларация на посланиците на Франция, Англия, Италия, Швеция и Германия в международната организация, оповестена след изключителното съвещание на Съвета за сигурност, по време на което Съединени американски щати се оказаха изолирани, предава Франс прес.

" Не сме съгласни с решението на Съединени американски щати да признаят Ерусалим за столица на Израел и да стартират подготовка за пренасяне на американското посолство от Тел Авив там ", подчертаха дипломатите, призовавайки всички страни и районни фактори да работят дружно за опазване на спокойствието.

" Статутът на Ерусалим би трябвало да се дефинира посредством договаряния сред израелци и палестинци, вследствие на които да се реализира съглашение за окончателния статут. Ерусалим би трябвало да бъде столица на двете страни, Израел и Палестина. В отсъствието на съглашение не признаваме безстопанствен суверенитет над Ерусалим ", се добавя в декларацията на петте европейски страни.

Посланиците им акцентират още, че не престават да считат Източен Ерусалим за част от окупираните палестински територии, базирайки се на интернационалното право и резолюции 476, 478 и 2334 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

" Отхвърляме американското решение за Ерусалим. С тази своя позиция Съединени американски щати към този момент не са подобаващи да бъдат настойник на мирния развой ", съобщи палестинският президент Махмуд Абас, допълвайки, че Съединени американски щати не могат повече да бъдат медиатор в израелско-палестинския кротичък развой, съобщи Ройтерс.

Междувременно ракета, изстреляна от линията Газа, удари израелския град Сдерот, заяви израелската войска, без да посочи дали има жертви. Това е третата ракета, изстреляна в рамките дневно против Израел, напомня Франс прес.

В отговор на първите два удара израелски самолети бомбардираха лагер за военно образование и склад за муниции на ислямисткото придвижване Хамас в палестинския анклав. Според палестинското министерство на опазването на здравето най-малко 15 души са били ранени при въздушните удари, съобщи Асошиейтед прес.

Втори палестинец е умрял в линията Газа в конфликти с израелските сили, избухнали след решението на Тръмп. 54-годишният Махер Аталах е бил " ранен при конфликти в северната част на линията Газа довечера " и е умрял, заяви в официално съобщение представителят на палестинското министерство на опазването на здравето Ашраф ал Кудра, представен от Франс прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР