снимка: ДарикБългарската държава се оказа доста колеблив защитник на правата

...
снимка: ДарикБългарската държава се оказа доста колеблив защитник на правата
Коментари Харесай

Ще има ли справедливост за Чавдар Георгиев и децата му? Институциите ни изглеждат пасивни в решаването на този „норвежки“ казус

снимка: Дарик

Българската страна се оказа много неуверен бранител на правата на един българин, който се пробва да резервира децата си. Да ги резервира от вмешателството на институциите на друга страна - Норвегия, която е подготвена да ги отнеме от родния им татко, с цел да не ги остави да израснат без „ норвежка атмосфера “.

За битката на Чавдар Георгиев към този момент описаха няколко медии, дано я напомним:

Историята стартира през 2017 година, когато той живее в Норвегия. През тази година настава раздялата му с Моника Хеггхолмен - майката на двете му деца, с която съжителстват на фамилни начала. През 2017-а те заживяват на разнообразни адреси. На 22 декември същата година Моника е задържана, без правo на персонални визити и против нея е повдигнато обвиняване за данъчни закононарушения и присъединяване като водач на проведена незаконна група.

През януари 2018 година Чавдар взема решение да се върне в родната България дружно с децата си Петър и Георгина, които с изключение на жители на Кралство Норвегия са и български жители.

Причината е в законите и практиката на Норвегия в сходни случаи. Както изясни Чавдар Гуеоргиев, там родителите и държавната работа за протекция на детето са равнопоставени, даже освен това – до момента в който навършат 18-годишна възраст, страната на процедура има децата. По думите на българина, това мъчно може да се схване у нас. Там обаче децата могат да бъдат отнети от един родител освен в случаите на принуждение и тормоз, което е разбираемо и признато и по българските стандарти. В Норвегия просто не споделят мнението, че децата раснат безусловно най-добре под грижите на биологичните си родители. Особено, в случай че последните не са норвежци. В това в северната страна виждат заплаха въпросните деца да бъдат изгубени като част от тамошното общество.

Макар и да не е анулиран на хартия, мултикултурният модел в тази скандинавска страна се разпада, изясни Чавдар Георгиев пред „ Петел “. В тази обстановка тамошните „ Детски грижи “ работят като асимилационен орган за доста деца от смесени бракове.

След ареста на майката на децата му, българинът е подложен на внимателен надзор като родител. Макар че той покрива критериите по повод грижата за децата, след осъществени няколко инспекции представителите на държавната работа вземат решение, че той не обезпечава „ норвежка атмосфера “ на децата си. Основен аргумент за това е, че Чавдар Георгиев приказва на децата си на български. Нека обаче напомним – те не са единствено по рождение половин българчета, те имат и българско поданство.

Така Чавдар Георгиев стига да извода, че би трябвало да пристигна в България с децата си. Алтернативата, в случай че останат в Норвегия е мрачна – Петър и Георгина да бъдат дадени в приемни фамилии и да не видят татко си до навършването на 18 години, когато станат пълноправни норвежци. В идването в България няма безусловно нищо нелегално. Не по този начин обаче гледа на случая тяхната майка.

В момента в Софийски градски съд тече дело, което би трябвало да дефинира къде да живеят Петър и Георгина – в България или в Норвегия. Следващото съвещание по него ще е през април. За „ Петел “ Чавдар Георгиев разяснява, че за него е притеснително, че българската страна като че ли го е оставила сама да се оправи със обстановката. „ Ясно е, че не може да има, по този начин да се каже, политическо решение. В момента има дело и това дава право на всички държавни органи в Българиа да се държат настрани от случая “.

Една значима детайлност в тази ситуация е ролята на Норвежкия финансов механизъм, Норвежкия фонд и другите форми, под които Норвегия подкрепя освен България, само че и цяла Европа. Бенефициенти на средства по него са доста държавни институции. Чавдар Георгиев се надява, че желанието за запазването на това финансиране няма да повлияе на органите, които по закон би трябвало да служат на първо място на жителите.

Кой в България е оказал помощ на нашия съотечественик в битката му да резервира децата си досега? Преди всичко близки, родственици, съгражданите му в Шумен, които обществено демонстрираха поддръжката си с протест. В града казусът на Чавдар Георгиев и децата му доведоха до нещо необикновено – сливане на Българска социалистическа партия и ГЕРБ към една идея. Преди към месец с цялостно болшинство Общински съвет – Шумен заявява поддръжката си за своя съгражданин. Но единодействието мина и на друго равнище. Дори депутатите от Българска социалистическа партия и ГЕРБ в този случай работят в една посока – запазването на децата на Чавдар.

Народният представител от групата на социалистите Иван Иванов сложи в публично запитване до министрите Цецка Цачева и Екатерина Захариева в Народното събрание. Колегата му от ГЕРБ пък предложения Чавдар Георгиев в Народното събрание за поредност от срещи. Не бива несъмнено да забравяме и медиите, които поддържат интереса по случая жив измежду обществото.

Чавдар Георгиев сподели също, че е се е обърнал към българските евродепутати, само че на процедура те досега не са подхванали нищо. А казусът с политиката на Норвегия във връзка с децата от смесени бракове е проблем за доста страни в Европейски Съюз. В Полша има най-малко 100 сходни случая, в Чехия също се борят против връщането на деца в скандинавската страна.

Единствено Гърция е страната, която твърдо отхвърля да одобри политиката на Норвегия и не предава там деца от смесени бракове, разяснява Чавдар Георгиев.

Най-важното доказателство за това, че решението му да докара децата си в България е било вярно, е неговия наследник – Петър. Детето има усложнения и в Норвегия е оповестено за тежък случай, в който не може да се чака усъвършенствания. В България обаче се оказва, че постъпвайки в детска градина, момчето бързо наваксва забавянето в развиването си, придобива независими привички. Изследванията, които вършат български експерти са оптимистични – Петър има само говорни проблеми, които могат да се поправят при усилена работа с логопед, каквато към този момент е почнала.

„ Много неща в България не са както би трябвало и това го виждаме всички. Това са главно неща, за които трябват повече пари. Но там, където нещата не зависят от парите, а от качествата на хората, които работят, нещата се получават както би трябвало, даже и по-добре, в сравнение с в Норвегия. Там ми споделиха, че детето ми цялостен живот ще зависи от някой различен, че е обезсърчителен случай. Сега, единствено след няколко месеца в българска детска градина, Петър се усеща доста добре и се приготвя за 1 клас “, сподели Чавдар Георгиев.

Българинът добавя, че никога не желае да пречи на контакта на децата с майка им, в противен случай. Проблемът е обаче, че обвиняванията против нея не са отпаднали, а делото против нея в Норвегия евентуално ще бъде от тези, които тук назоваваме „ знакови “. Много е евентуално Моника Хеггхолмен да бъде в пандиза от 3 до 5 години. Това значи единствено едно за децата, в случай че са в Норвегия – настаняване в приемни фамилии и спиране на контакта и с двамата им родители. Нещо, което Чавдар Георгиев е решил твърдо да не допусне.

Българинът добавя и още нещо в умозаключение. Норвежките управляващи са поредни и дейни в търсенето на метод да му лишават децата, които както споменахме първоначално, считат надали не за тяхна благосъстоятелност. Далеч по пасивни са обаче когато стане въпрос за обезпечаването на информация за делото на тяхната майка. А за Чавдар е извънредно значимо да знае по какъв начин се развива то, с цел да може по най-хубав метод да изложи проблема си пред съда и да може да отбрани правото си да бъде пълностоен татко на Петър и Георгина.

 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР