Снимка БулфотоВ дългосрочен план се очаква нарастване в търсенето на

...
Снимка БулфотоВ дългосрочен план се очаква нарастване в търсенето на
Коментари Харесай

Министър Петков: Очаква се нарастване на търсенето на кадри с висше образование

Снимка Булфото

В дълготраен проект се чака повишаване в търсенето на фрагменти с висше обучение. Това се обуславя от по-високотехнологичното развиване на стопанската система, което води до възходяща нужда от по-висококвалифицирани експерти. Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков при разкриване десетото издание на „ Дни на кариерата “ за секторите стопанска система, финанси, маркетинг, човешки запаси и обслужване на клиенти в Университета за национално и международно стопанство. В тазгодишното издание на форума вземат участие 90 изложители, измежду които е и Агенцията по заетостта, съобщи вести.бг. 

В изявлението си министър Петков акцентира, че в идващите години младежите ще би трябвало да се приготвят за бързи софтуерни и цифрови промени и да притежават подходящи познания и умения, съответстващи на бъдещите работни места. 

С цел да улесни кариерното насочване на младите експерти и намирането на работна ръка от работодателите, Министерството на труда и обществената политика създава интернет платформа, която ще дава информация за бъдещото търсене на експерти на база направени прогнози за развиването на пазара на труда в България. Потребителите на системата ще могат да вършат информации по разнообразни критерии в това число обучение, специалности, браншове на стопанската система. Очаква се интернет платформата да проработи при започване на декември. Тя ще бъде налична през интернет страницата на МТСП.

Пред студентската публика министър Петков показа и данни за настоящото развиване на пазара на труда. За третото тримесечие на 2019 година коефициентът на безработица за популацията над 15 години е 3,7%, а младежката безработица бележи спад с 2,5 процентни пункта - до 6,1%. 

Той добави, че коефициентът на безработица при хората с висше обучение за България е един от най-ниските в Европейски Съюз. За Европейски Съюз коефициентът е към 4%, а за страната ни - към 2%. Министър Петков акцентира, че това се дължи на първо място на засиленото търсене на труд в страната, изключително в така наречен „ нови “ специалности, където младежите имат по-висока възможност за реализация.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР