Снимка: БулфотоТрябва да започнем от купения корпоративен вот, в който

...
Снимка: БулфотоТрябва да започнем от купения корпоративен вот, в който
Коментари Харесай

Радев: Партиите масово участват в купения вот, дори ръководят процеса

Снимка: Булфото

Трябва да стартираме от купения корпоративен избор, в който българските партии всеобщо вземат участие и даже управляват процеса. Това разгласи президентът Румен Радев на инициираните от него съвещания за проблемите в изборния развой, написа " Топ нновини ". Той още веднъж настоя за по- строги санкции при пазаруване на гласове. „ Докато не решим този проблем каквито и технологии да прилагаме мъчно ще реализираме демократични избори “, разяснява Радев.

" Силно се надявам вчерашното пожарно съвещание в Народното събрание да не е подтиквано единствено от претекста да се изпревари срещата при президента, а да докара до действителен резултат. Не се състезавам с никого- упоритостта ми е да имаме транспарантен, почтен и виновен избирателен развой ", разяснява президентът. 

Държавният глава акцентира, че подготовката за машинното гласоподаване би трябвало да стартира в този момент и ще продължи да упорства то да се осъществя. „ Ще наемаме ли машините, ще ги закупуваме ли? Винаги е по- рационално да се закупят машините, излизат по- на ниска цена “, уточни Румен Радев.

По думите на президента дебатът за измененията в изборното законодателство е неуместен за ръководещите, само че е от изгода за българските жители и народна власт, и би трябвало да се случи.„ Проблемите са освен законови, само че и софтуерни и организационни. Искат голямо и разговор, който още не виждам на задоволително равнище “, сподели още Румен Радев.

На консултациите при президента участваха единствено представители на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. 

Крум Зарков от левицата разяснява: „ Проблемите в изборния развой не се вземат решение през годините, тъй като тематиката се отваря постоянно в навечерието на избори. Това я натоварва с най- разнообразни подозрения и противодействия “.  Червеният народен представител Филип Попов добави: „ Дискусията е навременна и потребна. Ще свършим нашата работа за доусъвършенстване на Изборния кодекс. Топката остава в полето на изпълнителната власт, които да си свършат работата и да изпълнят закона “.

Мустафа Карадайъ изрази мнение, че Изборният кодекс може да се опрости, с цел да улесни гласоподавателите, изборната администрация и всички, които имат отношение към процеса. „ Най- значимото е да се съблюдава Конституцията “, акцентира той. Хамид Хамид обърна внимание, че преференциите са се трансформирали в средство за следен и/или корпоративен избор.

От ГЕРБ бяха безапелационни, че търсят разговор по изборното законодателство, само че въпросът би трябвало да се реши в Народното събрание. „ Президентът не дава отговор на въпроса за какво управлението на Българска социалистическа партия не участва на това съвещание, което организира “, разяснява Красимир Ципов.

„ Обединени патриоти “ са решили, че няма смисъл да участват. „ Това е следващото мероприятие на президента Радев, което цели само единствено медийна реклама и самореклама “, съобщи Валери Симеонов.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР