Снимка БулфотоПоизводителността на българската икономика остава ниска при засилващи се

...
Снимка БулфотоПоизводителността на българската икономика остава ниска при засилващи се
Коментари Харесай

ЕБВР: Лоши пътища, мръсен въздух и корупция спъват България

Снимка Булфото

Поизводителността на българската стопанска система остава ниска при засилващи се проблеми на пазара на труда. Голямо затруднение пред икономическия напредък е положението на инфраструктурата, а качеството на въздуха остава проблем. В същото време легалният бизнес продължава да се конкурира с този в сивия бранш. Това са част от заключенията в разбора на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), представени от „ Дневник “ .

В разбора за миналите години от банката показват, че продуктивността в България остава ниска спрямо Европейски Съюз и доближаването й до тази в по-развитите страни става постепенно.

Изрично се акцентира също, че качеството на инфраструктурата и особено на пътищата продължава да бъде затруднение пред икономическия напредък. Допълнителни проблеми основава и увеличеният трафик.

Европейска банка за възстановяване и развитие регистрира, че бизнес средата остава проблематична в някои сфери. Цитира се отчетът на Световната банка за правене на бизнес, съгласно който България заема 61 място от 190 стопански системи, като спада с 20 места спрямо 2014 година Като съответни компликации се показват процедурите по свързване с електропреносната мрежа, започване на бизнес и заплащане на налози остават затруднени.

За най-голямо затруднение за ръководството от банката за развиване показват корупцията и върховенството на закона.

Новата тактика за работа на Европейска банка за възстановяване и развитие в България до 2025 година се концентрира върху подкрепяне на развиването на инфраструктурата, финансовия бранш, който в този момент е доминиран от банките, както и конкурентоспособността на стопанската система.

Според банката преходът на страната ни към зелена стопанска система би трябвало да бъде фокусиран върху устойчивата сила и подобряването на чистотата на въздуха. В тази връзка е регистрирано, че зависимостта на енергетиката от въглищата остава измежду най-високите сред страните в Европейски Съюз.

Анализът установи, че България все има едно от най-високите равнища на депониране на битови боклуци в Европейски Съюз, а преработването остава ниско на равнище. Нужни са обилни старания, с цел да се реализира задачата от 59% преработване до 2020 година, отбелязва банката.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР