снимка БулфотоПо-високите заплати примамват все повече млади учители към школата.

...
снимка БулфотоПо-високите заплати примамват все повече млади учители към школата.
Коментари Харесай

Янка Такева: По-високите заплати върнаха младите учители в школата

снимка Булфото

По-високите заплати примамват от ден на ден млади учители към школата. Само тази година в българските учебни заведения са почнали работа 2500 млади преподаватели. Около 4500 учители се чака да се пенсионират през идващите две години в страната. 
Това заяви ръководителят на Синдиката на българските учители Янка Такева в Русе, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите й с увеличението на учителските заплати се регистрира и повишение на интереса към специалността.
Ръстът на младите учители в просветителната система е 18 %. Тази година работа са почнали 2500 млади педагози.

Такева изясни, че се провеждат срещи с магистри и бакалаври от висшите учебни заведения, които приключват и получават учителска дееспособност. По думите й, в случай че преди пет години от випуск с 18 студенти двама желаят да бъдат учители, то в този момент единствено двама не желаят, а 18 желаят да работят в образователно заведение.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова изясни, че междинната възраст на учителите в образованието понижава - към този момент е под 50 години. Преди време тя е била 52-53 години.

" Опитваме се да притеглим най-хубавите наши възпитаници за тази специалност. За да си добър преподавател, би трябвало да имаш огромен заряд ", сподели Михайлова.

В Русе Михайлова и Такева вземат участие в национално заседание на специалистите в областта на професионалното обучение, чийто хазаин е началникът на Регионалното ръководство на образованието Росица Георгиева.

Михайлова изясни, че по последни проучвания се вижда смяна на настройките към професионалното обучение. Според нея то е неограничаващо обучение, има опция за подвижност, като можеш незабавно да се реализираш.

Зам.-министърът сподели още, че е значимо и следенето на завършващите професионално обучение. Това е един от индикаторите за качеството на образование. Тя уточни, че по план в този момент се работи в три пилотни области в страната.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР