снимка: БулфотоПървият български военен научно-изследователски кораб Св. св. Кирил и

...
снимка: БулфотоПървият български военен научно-изследователски кораб Св. св. Кирил и
Коментари Харесай

4 месеца до Антарктида ще плава изледователският ни кораб. 3 млн. лв. отиват за гориво

снимка: Булфото
Първият български боен научно-изследователски транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “ ще отплава от Варна към Антарктида на 27 декември, Стефановден. Това събощи ръководителят на 31-та експедиция до Ледения континент проф. Христо Пимпирев. Той акцентира, че с това корабоплаване още веднъж ще потвърдим на света, че сме морска нация.

Пимпирев добави, че има утвърдени от Националната стратегия за полярни проучвания планове, които ще извършват участниците в 31-вата експедиция. Сред главните задания на Антарктида ще бъде вземането на проби от дънните утайки към, с цел да се види дали и там има замърсявания. Освен това ще бъде проучвана флората и фауната в утайките. На сушата българските полярници ще продължат да учат евентуални находища от потребни изкопаеми към българската база. При предходна експедиция стана ясно, че
има съществуване на злато,
напомни Пимпирев и добави, че в този момент ще се търсят и редки метали.

Той описа още, че 31-та експедиция се осъществя с финансова поддръжка от страна на страната. Екипът обаче получи и доста дарения – от 10 кг мед от производител, до два тира хранителни артикули от „ Кауфланд България “, уточни ученият.

Капитанът на кораба – кап.II сан Николай Данаилов, добави, че екипажът е от 26 души, измежду които трима курсанти от Висшето военноморско учебно заведение (ВВМУ) във Варна. Очаква се плаването да продължи четири месеца, като 40 дни ще отнеме достигането до остров Ливингстън. Данаилов добави, че на борда ще има доктор от Военномедицинската академия, заредени са и задоволително лекарства. Капитанът посочи, че след отплаването на 27 декември, се чака корабът да посрещне
Нова година в Средиземно море.
По думите му тържеството най-вероятно ще мине даже без чаша вино, защото плавателният съд е боен и на борда е неприемливо да се пие алкохол.

За ремонта на кораба бяха изразходени към 4,5 милиона лв., добави началникът на Висшето военноморско учебно заведение флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. Той означи, че проблем при подготовката на експедицията е основал скокът в цените на горивата. Беше обезпечено в допълнение финансиране, изясни Медникаров и посочи, че за гориво ще бъдат изхарчени към три милиона лв..

Освен за експедиции до Антарктида, корабът ще бъде употребен и за осъществяване на практики, сподели още началникът на ВВМУ. По думите му при идното корабоплаване учебното заведение ще има свои представители, които ще вземат участие в научните проучвания. След завръщането си у нас корабът ще се употребява за практики – на курсанти, офицери, както и на учениците от морските гимназии в Бургас и Варна. Планира се с него да се правят и научни проучвания в партньорство с разнообразни институти.

Корабът, издигнат през 1984 година Поръчката за закупуване на научно-изследователски транспортен съд бе оповестена през февруари предходната година. България купи плавателния съд от съветски жител. Корабът е благосъстоятелност на консорциум, чиито членове са Висшето военноморско учебно заведение, Софийският университет и Българският антарктически институт. Тържественият акт по издигането на военноморския байрак и присвояването на име на плавателния съд бе извършен на 27 юли 2021 година В ролята на кръстница влезе актрисата Мария Бакалова.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР