снимка: БулфотоОколо 65% от колите в страната са над 15-годишна

...
снимка: БулфотоОколо 65% от колите в страната са над 15-годишна
Коментари Харесай

Обмислят къде в София да не пускат най-замърсяващите коли

снимка: Булфото

Около 65% от колите в страната са над 15-годишна възраст.

Столичната община към този момент разполага и с камери, които ще засичат нарушителите.

Два разновидността на зони в София, в които няма да бъдат допускани най-замърсяващите коли и лекотоварни коли в дните с най-мръсен въздух, разисква работна група към Столичната община. Крайното решение ще вземе Общинският съвет. Доставчици обаче се тормозят, че в избрани дни няма да могат да зареждат магазини и заведения за хранене, защото колите им всеобщо не дават отговор на условията.

Всеки автомобил, който премине годишен механически обзор след 12 юли ще получи стикер с чип, който ще демонстрира в коя от вероятните пет екологични групи попада. В 5-а са електрическите автомобили и хибридните коли, а най-големите замърсители ще са в първите. Според промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух общините ще имат право в дните с най-мръсен въздух да лимитират достъпа на най-големите замърсители в избрани зони.

Божидар Христов има дребна компания, с която прави доставки. Опасява се, че всеобщо сътрудниците му няма да бъдат допускани до магазините и заведенията за хранене, които доставят.

" Голямо предпочитание имам да си сменя автопарка, само че като цяло това нещо няма по какъв начин да се случи с едно тракване на пръсти. Ние приказваме за инвестиция, която с размера ни на работа сега от коронавирус рецесията аз не мога да си разреша даже да си покрия месечните вноски за един нов автомобил ", сподели Божидар Христов.

Божидар предлага най-замърсяващите коли да заплащат на правилото на синята зона за времето, в което би трябвало да работят във краткотрайно затворените за тях сектори. Или да имат прозорец рано заран или късно вечер.

" Да сме в такива часове, в които дефакто няма такова придвижване - влизаме, разтоварваме и излизаме ", сподели Божидар Христов.

Законът обаче не разрешава:

Зафир Зарков - зам.-председател на транспортната комисия в СОС изясни: " Единственото изключение, което е позволено е за колите, които са със специфичен режим на придвижване - коли за спешна помощ, чиновници на коли на Министерството на вътрешните работи, пожарна. Говорим за здравето ни. И заради тази причина не би следвало да се предлага авансово някакви изключения ".

Тъй като Общините ще вземат решение кои ще бъдат зоните и в кои дни ще бъдат въвеждани рестриктивните мерки, от Автомобилна администрация допускат, че въпреки всичко изключения ще има.

Изпълнителният шеф на Агенция " Автомобилна администрация " Бойко Рановски съобщи: " Предполагам, че ще има някакви изключения, само че това отново споделям е от компетенцията на общината, защото тези зони, където ще се водят забрани има и живущи, има и държавни институции ".

Столичната община към този момент разполага и с камери, които ще засичат нарушителите.

Зам.-председател на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков съобщи: " В момента се употребяват за наблюдаване и надзор, в бъдеще ще извършват контролни функционалности ".

По данни на " Автомобилна администрация " сега към 65% от колите в страната са над 15-годишна възраст. Добрата вест е за притежателите на коли с инсталирана газова уредба, която е минала през инспекция.

" Тогава измерванията за излъчванията за замърсяването ще бъдат направени при работата на мотора на този автомобил на съответния газ, което дава опция на притежателя на този автомобил да получи екологична група по-висока, от която би бил този автомобил, в случай че би бил бензин или на дизел ", посочи Бойко Рановски.

От началото на идната година пък всички измервания в пунктовете за механически прегледи ще се вкарват в осведомителната система на Автомобилна администрация. Така рисковете от злоупотреби понижават, тъй като самата система ще дефинира кой автомобил в коя група попада.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР