снимка БулфотоНапълно е възможно масовото ваксиниране у нас да продължи

...
снимка БулфотоНапълно е възможно масовото ваксиниране у нас да продължи
Коментари Харесай

Костадин Ангелов: Масото ваксиниране вероятно ще продължи още този четвъртък

снимка Булфото

Напълно е допустимо всеобщото имунизиране у нас да продължи още този четвъртък. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов, който е на посещаване в Кърджали. По думите му в региона има скрита заболеваемост. „ Има сериозен поток от пациенти, който се дължи на скрита заболеваемост  Тоест, някои от пациентите с клинични признаци не се изследват по разнообразни аргументи, съобщи Нова тв.

МБАЛ Кърджали има 340 кревати, 116 са за пациенти с COVID-19. От тях  94 са заети. Винаги 16 кревати държим за запас, като той се основава сега в който останат по-малко от 10 свободни кревати. Интензивните кревати са 10, като три са заети. Има опция за 25 реанимационни кревати. В лечебното заведение работят 617 души, 120 са имунизирани. За предходната година позитивните сътрудници са били 75, а за тази 16. Ясен е резултата от имунизациите ”, разяснява Ангелов.

По думите му обстановката в региона е постоянна и няма дефицит на лекарства.

„ Ако гледаме числата, нещата наподобяват близки до обстановката през октомври и ноември. Колегите в лечебните заведения обаче са спокойни, няма го този боязън от есента, тъй като към този момент сме доста по-подготвени и оборудвани. Не се усеща този напън върху здравната ни система.  За София за последното денонощие имаме 420 повиквания, от който половината са за пациенти с ковид ", сподели още здравният министър. Той добави, че на следващия ден ще бъде извършена среща с директорите на лечебни заведения в столицата, с шефа на РЗИ и със столичния кмет, с цел да решат дали ще има ново стягане на ограниченията. Ангелов бе безапелационен, че локалният метод е най-правилен и обективен.   

На брифинга стана ясно още, че заболеваемостта не единственият индикатор, който наблюдават управляващите. „ Много е значимо какво е репродуктивното число при  вируса. То не се качва към този момент. Положителните проби от общия брой е към 18 % ”, разяснява Ангелов. Министърът на опазването на здравето разяснява и казуса с липса на ваксини у нас. „ От няколко дни се разяснява, че България е сключила контракт единствено за две ваксини  - AstraZeneca и Sanofi . В това изказване има две неистини. Първата е че страната ни е сключила контракти. Те се подписват от Европейска комисия, а не от България. Втората е, че имаме контракт единствено с двете ваксини, които загатнах. Няма по какъв начин това да е по този начин и в това време да идват ваксини на Pfizer и Moderna у нас ” разяснява проф. Ангелов. За да реализираме групов имунитет би трябвало ни 60-70% имунизирани от дейните български жители, посочи здравният министър.

За да реализираме групов имунитет би трябвало ни 60-70% имунизирани от дейните български жители, посочи Ангелов. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР