Снимка БулфотоНад 1,7 млн. пенсионери с амнистия от частните съдебни

...
Снимка БулфотоНад 1,7 млн. пенсионери с амнистия от частните съдебни
Коментари Харесай

Над 1,7 милиона БГ пенсионери получиха амнистия, защото са…бедни

Снимка Булфото

Над 1,7 млн. пенсионери с прошка от частните правосъдни реализатори (ЧСИ). Това са хората, чиито пенсии в края на октомври не надвишават 400 лв., демонстрира инспекция на в. „ Монитор “.

Според Гражданския процесуален кодекс (ГПК) запор на приходите не може да се постанова на хора със суми под минималната заплата – 460 лв.. В средата на октомври бяха признати промени в Граждански процесуален кодекс, съгласно които удръжките се дефинират според от размера на приход, който се съотнася към минималната заплата. Досега удръжките на работещи и пенсионери зависеха от закрепен приход, регламентиран в Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Така, макар че минималната заплата в размер на 460 лева беше несеквестируем приход, кодексът предвиждаше запор и на длъжници с приходи до 300 лева Така на хората със суми до 300 лева се постановяваше запор в размер на 1/4, или 75 лева, от прихода, ако нямат деца, и 1/5, или 60 лева, в случай че имат малолетни наследници.

След измененията обаче длъжниците, които получават сред 460 и 920 лева, ще се разделят с 1/3 от приходите си, в случай че нямат деца, или с ¼, ако се грижат за малолетен правоприемник. Това значи, че на „ клиент “ на ЧСИ, нает на 460 лева, ще му бъдат удържани по 115 лева или 153 лева според от това дали има деца. Ако приходите на длъжниците варират сред 920 лева и 1800 лева, то запорът им ще бъде сред 1/2 или 1/3 според дали имат деца. Досега този дял на запора се постановяваше на служащи и пенсионери с приходи сред 300 лева и 600 лева

Тогава значи, че за излезлите в заслужена отмора със сума от 910 лева, колкото е оптималната пенсия, удръжката ще бъде 227 лева, вместо досегашните 310 лева „ Пенсионерите, върху чиито пенсии е натрапен запор, ще получат дължимите им пенсии и добавки за ноември 2017 година с пощенски запис след удържане на съответната сума по запора. За новия размер на удръжката те ще получат и уведомително писмо “, обясниха от Националния застрахователен институт.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР