снимка БулфотоМинистерството на културата трябва да глоби Петьо Блъсков, а

...
снимка БулфотоМинистерството на културата трябва да глоби Петьо Блъсков, а
Коментари Харесай

Асоциацията на европейските журналисти: Глоба за Блъсков, а не орден

снимка Булфото

Министерството на културата би трябвало да санкции Петьо Блъсков, а не да го предлага за медал, считат от Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ), съобщи.

" В регистъра, който Министерството на културата поддържа, по отношение на собствеността и финансирането на медии в България, за 2020 година не могат да бъдат открити както “Труд ”, по този начин и издателят Петьо Блъсков. Неподаването на декларация е административно нарушаване и Министерството на културата е органът, който би трябвало да го глоби. Затова вместо да предлага награждаването на Блъсков с медал, министърът на културата Боил Банов би трябвало да си извърши законовите отговорности и да връчи на издателя на “Труд ” акт ", упорстват от организацията.

Тази седмица по самодейност на министър Банов правителството предложи на президента Румен Радев да награди с медал “Св. св. Кирил и Методий ” издателя на вестник “Труд ” Петьо Блъсков. 

" Срамно е трудът на вдъхновяващите учители на обществото да бъде приравнен до този на издател, чийто принос за културата най-малкото заслужава съществено разискване ", твърдят от АЕЖ.

Орденът се дава за значими заслуги за развиването на културата, изкуството и науката. Въпросното предложение наскърбява всички тези учители, преподаватели, създатели, хора на изкуството, поети, писатели, музиканти, художници, учени, които са естествените носители на сходно високо държавно отличие и които евентуално се питат какво е посланието към обществото, което изпраща Министерството на културата с това предложение, припомняот от асоциацията. " Съществен въпрос е дали държавните оценки не се употребяват като един от инструментите властта да държи тези притежатели в близкото си обграждане ", споделят още те.

Според АЕЖ в последните години вестник “Труд ” наиздателя Блъсковсе е утвърдил като " медия, даваща естрада тъкмо за сходни очернящи акции против деятели, борещи се за правосъдна промяна, за отбрана на околната среда или против езика на омразата. "

Според АЕЖ “Труд ” е медия, в която постоянно могат да бъдат прочетени изявления, които могат да се характеризират като част от хибридна дезинформационна война против полезностите на Европейския съюз, демократичната народна власт и човешките права. В известието до медиите се напомня, че преди година вестникът даже бе наказан за клюка от учителя по история, цивилен и политически деятел Емил Джасим. Той завоюва дело, откакто “Труд ”, дружно с други проправителствени и жълти медии като ПИК и Блиц го упрекнаха, че хулил и обиждал паметта на Васил Левски. Съдът призна тези изказвания за погрешни и присъди обезщетение на Джасим.

АЕЖ не е срещу награждаването на медийни персони с държавни оценки. Смятаме обаче, че сходни награди би трябвало да се връчват за заслуги към обществото, а не към властта, декларират от АЕЖ. Оттам приканват президента Радев да отхвърли предлагането на държавното управление за награждаване на Петьо Блъсков.

Пълния текст на призива  .

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР