Снимка БулфотоМеждународен екип от учени смята, че е направил пробив

...
Снимка БулфотоМеждународен екип от учени смята, че е направил пробив
Коментари Харесай

Откриха съединение, което може да унищожи вируса ХИВ

Снимка Булфото

Международен екип от учени счита, че е направил пробив в битката срещу вируса ХИВ, откривайки клас съединения, които могат да унищожат причинителя на заболяването СПИН, написа в. " Дейли остарял ", представен от Българска телеграфна агенция.

 
Изследователи от Финландия, Русия, Швейцария, Англия и САЩ съобщават, че въпросните съединения могат да унищожават молекули във вируса и в последна сметка да го унищожат.

В прессъобщение учените показват, че са разкрили съединяване, което отстранява цинка от вируса ХИВ, правейки го ненужен.
 
Първоначално приоритет за учените са били противораковите свойства на съединенията. " Внезапно се оказа, че те демонстрират висока и изборна интензивност против котешкия имунодефицитен вирус (Feline Immunodeficiency Virus - FIV), който е най-близкият аналог на човешкия имунодефицитен вирус ", изяснява професор Олег Ракитин от изследователския екип.
 
Учените означават още, че съединението е високоефективно, без да съставлява опасност за приемния организъм. Специалистите споделят, че откритието им е първото по рода си и се надяват да продължат проучванията, с цел да открият какви други болести може да лекува въпросният клас съединения.
 
Ако не се лекува, болестта с вируса ХИВ може да докара до развиване на болестта СПИН. По данни на Обединената стратегия на Организация на обединените нации за ХИВ/СПИН (UNAIDS) понастоящем 37,9 милиона души живеят с вируса ХИВ, като новите случаи на болест през 2018 година са 1,7 милиона. От UNAIDS отчитат, че от 1998 година новите случаи на болест с ХИВ понижават, а от 2004 година се следи спад на смъртността, обвързвана със СПИН.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР