Снимка БулфотоИзвестният полски журналист Ришард Капушчински увлекателно описва структурата на

...
Снимка БулфотоИзвестният полски журналист Ришард Капушчински увлекателно описва структурата на
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Такава примитивна злоба и простотия не е имало в парламента и през 90-те години

Снимка Булфото

Известният полски публицист Ришард Капушчински увлекателно разказва структурата на властта в Етиопия при императора Хайле Селасие. Кой е най-влиятелния човек в страната след императора? Премиерът? Императрицата? Не-е, бъркате... Най-влиятелният човек е този, който може най-дълго и несмущаван да приказва " на ухо " на императора до момента в който... го бръсне и подстригва. Да, да, бръснарят - или фризьорът на Селасие се оказва най-могъщия човек в тази страна.

Това написа политологът Огнян Минчев в обществената мрежа.

Така като виждам, България май си има нов " император ". За какъв брой дълго - не знам. Но от 15-на дни най-важната загадка в " коридорите на властта " е какво счита да прави Дългия - както неофициално назовават приятелите му водача на най-новата популистка комета на българския политически хоризонт, на партията, на която съдът отхвърли завладяващото наименование " Няма такава страна ". Е, тази точно партия в този момент би трябвало да ръководи тази страна. От тази позиция, основна значимост придобива въпросът кой приказва на ухото на Дългия? Не-е, не - бъркате, не е бръснарят. Кулоарите на властта жужат, че други хора - и най-много различен човек доста обичал да му приказва на ухо. А новият водач пък доста обичал да го слуша.

Този тайнствен представител седял царствено зад едни дувари на Беловодски път, а един прочут голфър - социолог бил неговия оракул. По време на митингите предишното лято царствено седящият и неговият оракул говорели на ухото на новия водач, че той и партията му нямат място на площада. Какви ли не са се събрали там, а пък ние - ще излезем след това, но както би трябвало. Това държание, препоръчвано на ухото на новия водач без страна туземните политолози тълкували като твърда принадлежност към статуквото на царствения представител, на неговия оракул и - в следствие - на новия водач. Свидетелствам - по този начин изглеждаха нещата извън, а може би и от вътрешната страна. Затова ББ (от баш-бакан) изглеждаше спокоен есента и зимата преди изборите. Явно бе разчел тази принадлежност на царствения представител към статуквото като заричане за бъдеща поддръжка. Около това заричане жужаха мислите и на туземните политолози - без значение дали принадлежаха към силите на мира и напредъка, или се бяха приютили в реакционната прегръдка на статуквото.

Ще кажете, те политолозите и социолозите лъжат - или се лъжат... Хайде в този момент, тази тематика да не я отваряме. Въпросът в този момент е различен - правилно ли е, че бабаитът от Беловодски път пращаше сигнали " на ухо ", че статуквото е за предпочитане пред тази смяна, която желаят протестиращите? Вярно е - в случай че не вярвате, питайте президента. Самият той сподели, че е " разумно Пеевски да поддържа Борисов в президентските избори, те са ортаци в бизнеса... " А управлението на Движение за права и свободи разясни за какво няма да поддържа господин Радев за втори мандат - " Трябва ни президент обединител, а не съпротива, конкурент, просто разединител. " Казват, че тези думи с още по-голяма мощ са звучали в ухото на шоумена без страна.

И ах, каква изненада! Пратениците на новия кандидат-император през последните дни напряко обърнаха табелата. Ето през днешния ден Тошко Йорданов споделя на президента Радев: " Ние cмe изключитeлнo щacтливи, чe прeзидeнтcкaтa инcтитуция във вaшe лицe cпaзвa Кoнcтитуциятa и зaкoнитe нa cтрaнaтa... " Два дни по-рано Йорданов и сътрудниците му внасят в Народно събрание проектозакон за смяна на принципала на ЦИК - вместо от Народното събрание, ЦИК да се назначава и управлява от президента... Дали в ухото на техния водач някой не е почнал да приказва противоположното на това, което говореше от предишното лято, та чак до изборите? Ама по какъв начин по този начин, допустимо ли е?

Възможно е, допустимо е... И не се случва за първи път, ами се случва постоянно през последните тъкмо 30 години. Преди всичко - да излъжеш нечестивец не е грях. Обещаваш му нещо, слагаш му динената кора вместо шейна по надолнището и се обръщаш наобратно. Не вярвате ли, че стават такива неща? Ами питайте. Питайте, да речем Филип Димитров. Питайте Симеон Сакскобургготски. Питайте - два-три пъти питайте Сергей Станишев. Дами и господа, не се научихте какво ще рече балансьор. Когато видите, че балансьорът е сайдисал вашия политически конкурент - гответе се скоро също да бъдете сайдисани. Ами по какъв начин другояче - баланс би трябвало да има. Какво ми пречи на мене, че ги пързаля оня баш-баканите - ще реагира междинния гласоподавател. Ами какво... Баш-баканът е един, а изпързаляните, които се мислят за баш-бакани - доста...

Е-е, ще кажете, за какво беше необходим този езоповски език с цел да се изрази нещо, което всички знаят като две и две четири? Нужно е да се показваме по-деликатно, тъй като има една категория арбитри на елегантността, които се сърдят. Те били, видите ли, историци, и желали обстоятелства, а не съмнения. Един тип - архивни единици им дай, та нека повярват на това, което и сами знаят, само че не им изнася да си го признаят. Тази приказка е тъжна и води към обезсърчение. Защото за следващ път сполучливо се пробват да ни изпързалят. Казах ви кой, споделих ви по кое време - и преди, и в този момент, споделих ви и кой приказва на ухо, и кой слуша. А и вие слушайте - нека този път запомните по какъв начин става, та да избегнем идната динена кора по надолнището..., написа още в персоналния си профил във фейсбук Огнян Минчев.



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР