Снимка: БулфотоФинансовият министър от служебното правителство Асен Василев обясни в

...
Снимка: БулфотоФинансовият министър от служебното правителство Асен Василев обясни в
Коментари Харесай

Асен Василев: Държавата разполага с 8 млрд. лева, но 6 от тях не могат да бъдат пипани

Снимка: Булфото

Финансовият министър от служебното държавно управление Асен Василев изясни в студиото на БТВ какво е моментното положение на страната от парична позиция.

" Държавата разполага с към 8 милиарда лв., само че 6 от тях не могат да бъдат пипани - те са в Сребърния фонд, за реакторите на АЕЦ Козлодуй. Според мен няма да има проблем да останем в границите на недостига, който е бюджетиран. Това не значи, че не би трябвало да се направи актуализация на бюджета. Очакваме да вдигнем доста приходите в хазната до края на годината ", сподели Василев.

" Нуждата от актуализация на бюджета идва от това, че както е направена разходната част до март са заложени разноските за пенсии и ограничения. За април и май не бяха заложени, а бяха направени. Дърпат се пари от финансовата стратегия. Дръпнати са 20 млн. от бюджета на Министерството на финансите. Всяко министерство даде по 0.8% от бюджета си с цел да има пари за пенсионерите ", изясни той.

Заяви, че измежду направените разноски от предходното държавно управление са 20 млн. лв. за Българска национална телевизия, за непредвидени разноски.

22 млн. са дадени и за Фонда на фондовете. " Ще създадем подробен обзор какво се случва там, защото е той е под шапката на Министерството на финансите. По същият метод е на загуба както ББР. Да управляваш фонд или банка и да си на загуба е мощно притеснително ", изясни министърът.

Той осведоми, че компании са почнали да се обаждат с оферти за разсрочване на огромни неплатени данъчни отговорности към страната. " Необяснимо е по какъв начин може да се стигне до струпване на задължения от 50 милиона, или не е имало реакция, или реакцията е била затруднена от хора отвън системата ".

Василев сподели, че има 13 хиляди компании с кешова наличност от над 100 хиляди лв. в касата - за 4 милиарда лв.. Даде образец за компания, занимаваща се със земекопни действия с 32 млн. лв. в касата. Не изключи разновидността тези наличия да се употребяват за пазаруване на гласове.

" От понеделник Национална агенция за приходите стартира инспекции, мощно притеснително е, че на всички равнища се виждат систематични течове. Или разпоредбите са направени по този начин, или инструкциите са били такива страната да имитира контролна активност. Да ревизира фризьорските салони, само че не и компаниите, които са рискови ", заключи Василев.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР