снимка БулфотоФалити на малки земеделски стопани очакват в Добруджа, заради

...
снимка БулфотоФалити на малки земеделски стопани очакват в Добруджа, заради
Коментари Харесай

Фалити на малки земеделски стопани очакват в Добруджа

снимка Булфото

Фалити на дребни аграрни стопани чакат в Добруджа, поради опустошителната суша тази година. Жътвата на пролетниците започва 10 дни по-рано от нормалното, а прогнозите са рекордно ниско произвеждане на пшеница.

Едва 178 кг. приблизително от декар хлебно зърно прибраха в хамбарите стопаните от област Добрич. Не се сбъднаха очакванията им големите загуби да бъдат най-малко частично обезщетени с пролетниците.

Земеделският производител Петър Петров разяснява, че реколата е била унищожена в голяма степен.

" Юни месец паднаха дъждове, които сътвориха очаквания, че могат да се получат прилични добиви от царевица и слънчоглед, само че за жалост суховеите, които започнаха от средата на юли и продължиха при започване на август, напряко изгориха реколтата ", изясни той пред .

Жътвата на слънчогледът в обособени полета към този момент е завършила. Зърното от маслодайната просвета варира сред 50 и 80 кг/дка, като единствено в обособени полета доближава 200.

Очакванията са междинният рандеман в региона да не надвиши 130 кг/дка, което в действителност е една трета от оптималното.

Подобна е обстановката и в Шабла и Каварна, където с изключение на при пшеницата, към този момент има изцяло пропаднали площи и при царевицата.

 Детелина Симеонова, която е юридически съветник на две асоциации на зърнопроизводителите, изрази паника за идни банкрути.

" Моето терзание е извънредно съществено по отношение на това, че аз чакам доста огромни банкрути в дребните фермери, дребните производители на зърно, тъй като те няма да могат да се оправят с година, в която към този момент ще имаме провалени три култури ", сподели тя.

А земеделците чакат помощ от страната.

Според експертите, с цел да се запазят и работните места в бранша, който е основен за област Добрич, е належащо и дотациите да се изплатят предплатено, с цел да могат стопаните да купят зърно за есенната сеитба.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР