Снимка БулфотоБСП и Корнелия Нинова стартираха новата парламентарна година с

...
Снимка БулфотоБСП и Корнелия Нинова стартираха новата парламентарна година с
Коментари Харесай

Нинова обяви пет фирми за „лицата на политико-олигархичните обвързаности за 2019-а и за много години напред”

Снимка Булфото

Българска социалистическа партия и Корнелия Нинова стартираха новата парламентарна година с изброяване имената на пет компании, които били лицата на политико-олигархичните обвързаности.

Днес Народното заседание стартира работа за новата 2019-а година с обичайните изказвания от името на парламентарните групи, написа флагман.бг.

Председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи: „ Докато хиляди български фамилии мъчно си заплащат ежедневните сметки, до момента в който бяха „ поздравени ” за Коледа с високи цени, пет компании получиха голям коледен подарък – 1,35 милиарда за строителство на автомагистрали. Магистралите са нужни на България и на Европа, несъмнено, но тук тези пари се раздадоха отвън закона, отвън правила, без публични поръчки, без конкурс или търг - освен това на някои компании, против които текат следствия за злоупотреби със средства. И питаме – по какви критерии ги избрахте, уважаеми ръководещи и господин министър председател? Защото единственият, който виждаме, е това, че тези компании проведоха митинга против Българската социалистическа партия за желана инспекция за подозрения за корупция в строителството на автомагистрали. И всички знаем какво се случва, по какъв начин продължава моделът на политико-олигархически обвързаности в България, даже и тези 10 дни на 2019 година, само че всички мълчим. Някъде си ги приказваме по кабинетите тези неща, само че мисля, че е време да се чуят отсам поименно имената на тези обвързаности. А те са – 1,35 милиарда отвън закон и ред за „ Пътностроителна техника груп ”, „ Главболгарстрой ”, „ Хидрострой ”, „ Пътстрой 92 ” и „ Трейс груп ”. Ето ги имената и лицата на политико-олигархичните обвързаности за 2019-а и за доста години напред. ”

Нинова сподели още, питайки: „ Вярно ли е, че към този момент има преведени задатъци на тези компании и за какво се бърза преди изборите отвън всевъзможни правила да се завърши с тези процедури – отговорите оставям на вас, уважаеми българи ”.

Припомняме, че на 12 декември Министерският съвет заяви, че е отпуснал спомагателни средства в размер до 1 349 856 000 лева по бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството за 2018 година, за построяването на 134,2 км от Автомагистрала „ Хемус “ сред Боаза и път I-5 Русе - Велико Търново.
Парите са от по този начин наречения остатък и не са гласувани от Народното събрание. Според специалисти превеждането на тези средства е нелегално.

В речта си за новия парламентарен сезон Корнелия Нинова разгласи, че властта ни е вкарала в интернационалните кавги, визирайки настоящите проблеми с въвеждането на електронните винетки и с „ отвлечения ” либийски транспортен съд на пристанището в Бургас.
Управляващите обвинили авторитетна австрийска компания за проблема с винетките. Според Нинова обаче аргументите за проблемите се коренят в некадърността на българските управляващи.

Тя съобщи, че БСП ще сезира Европейската комисия за непозволена държавна помощ поради превеждането на 1,35 милиарда лв. на петте компании, както и за концесията на летище „ София ”.

Лидерката на соцпартията за следващ път се разгласи за изключителни парламентарни избори.
Това контрастира с изказването на другата опозиционна партия – Движение за права и свободи. Председателят на групировката Мустафа Карадайъ на процедура цитира последните тези на водача си Ахмед Доган. От Движение за права и свободи се оповестиха за нов модел за ръководство, само че в границите на този парламент, който трябвало да реализира визия за догонващо развиване в границите на Европейския съюз.
Карадайъ разкритикува ръководещите за непрекъснато генерираните кавги и неналичието на промени.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР